Изкуство

"Три дни в Сараево" – новият български филм

Две непознати една на друга жени от България и Словения тръгват за столицата на Босна в търсене на причините за странните сънища, които сънуват и които се случват в Сараево. Естествено пътуването до този разрушен от войните град се превръща в пътуване "към себе си".

"Три дни в Сараево" – новият български филм

"Три дни в Сараево" е филм, на който трябва да се отдадеш. Филм, който се гледа на спокойствие и без напрежение, който сам те повежда в някаква посока и те извежда на неочакван бряг. Такъв, който не фигурира на нито една карта, освен може би тази на подсъзнанието ни.[[more]]Петдесетминутната лента (да, именно лента, 35 mm) на Николай Тодоров разказва за пътуването на две непознати една на друга жени, от България и Словения, до босненската столица, в търсене на причините за странните сънища, които двете сънуват и които се случват в Сараево. Естествено пътуването до този разрушен от войните град се превръща в пътуване "към себе си".

Хареса ми почти документалното усещане, нестабилната камера и постоянното движение. През цялото време имах чувството, че обикалям из улиците на Сараево и вече съм с усещането, че съм била там. Не можем да не отбележим играта на двете актриси, и двете – много хубави жени. Филмът е писан именно за тях – българката Маргита Гошева, позната от сериала "Къде е Маги" и нечовешки добрия "Урок", и Милиана Ленак от Македония, която изпълнява ролята на Манца.

Краят е изненадващ и очарователен, не особено логичен, но, нали става въпрос за подсъзнанието... Пък, и както казах в началото – ако се оставиш на чувството, филмът ще те грабне. И ще ти хареса.