Изкуство

"Трупът на Пикасо" шокира Мадрид

"Трупът на Пикасо" шокира Мадрид

Снимка: Burak Akbulut/Anadolu Agency via Getty Images

Сензационната скулптура на прочутия испанския художник Еухенио Мерино - Aqui murio Picasso („Тук умря Пикасо“), или накратко „Труп“ - шокира публиката на 42-то издание на панаира за съвременно изкуство „Арко 2023“ в Мадрид. Със събитието се отбелязват 50 години от смъртта на големия творец Пабло Пикасо, като акцент на експозицията е хиперреалистичното копие на „трупа“ му, облечен в типичната за него синьо-бяла раирана блуза, а тялото е положено символично върху надгробна плоча.

"Арко 2023" беше открито от крал Фелипе VI и кралица Летисия при огромен интерес от страната на публиката. Вестник „Ел Паис“ отбеляза, че пред творбата, която се продава за 45 000 евро, се образуват дълги опашки от зрители, за да я видят и, парадоксално, дори да си направят селфи с нея. Засега сред публиката бяха само предварително поканени гости, включително политици, търговци на произведения на изкуството, колекционери и журналисти. Панаирът отваря врати за широката публика в петък, а до неделя организаторите очакват около 100 000 посетители.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jesus Briones (@jbrionesjs)

Дръзката скулптура на Еухенио Мерино изобличава използването на фигурата на художника за търговски и туристически цели, особено в родния град на Пикасо - Малага. Наред с тази скулптура в изложбения център „ИФЕМА“ в Мадрид са изложени и много други творби на самия Пикасо, който заедно с французина Жорж Брак е смятан за основател на кубизма.

Панаирът е изключително интересен и иновативен и показва тенденциите в изкуството на 21-и век. 

Тази година няма специална гост-държава в Арко. Темата е „Средиземноморието: кръгло море“. В „Арко 2023“ участват общо 211 галерии от над 30 държави. След страната домакин Испания, най-силно представена е Германия с 29 представени галерии с нейни творби.

Още вълнуващи изложби, които "Момичетата от града" препоръчваме: