Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Цветните снимки на Детегледачката с фотоапарата

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Вече сме ви разказвали за Вивиан Майер – странната птица, прекарала живота си сякаш невидима, но оставила след себе си над 150 хиляди снимки и километри видеолента, заснети за 40 години главно в Ню Йорк и Чикаго. За да има повече свобода и време навън, цял живот е работела като детегледачка. Нейното творчество е открито случайно през 2007 г., а днес „детегледачката с фотоапарата“ се нарежда сред най-големите фотографи на XX век.

Тя е правила всичко това само и единствено за себе си. Складирала е времето, както е складирала билетчета от метрото. Не е изпитвала никаква тежест от очакванията на хората около себе си, била е самоука, не се е съобразявала с правила, канони, авторитети. 

Голямата част от снимките на Вивиан Майер са направени с фотоапарат Rolleiflex, което ѝ е позволявало да не гледа хората в очите, а на тях – да не разбират, че са обект на снимките ѝ. Така е успявала да се приближи и да заснеме напълно естествени сцени. Повечето ѝ снимки са черно-бели (по това време цветният филм е бил много по-скъп).  

Именно нейните цветни фотографии в момента са обект на изложба в Ню Йорк (до 5 януари в галерия Howard Greenberg в Ню Йорк). Можем да надникнем малко в съдържанието й. Да се пренесем във времето, да усетим мига и да отминем, без да правим от тази жена поредния самотен артист, който ще се превърне в ширпотреба.

 

Елена е щастливо градско момиче с много и разностранни интереси. Много е сериозна. Не съвсем. Постоянно редактира и започва наново. Не пуши, не пие. Чувства се вкъщи навсякъде, където има Wi-Fi. Повече от Елена можете да намерите на Facebook страницата My Italian Days.