Изкуство

„Цветя за медиците“ в Националната галерия

Входът е свободен за всички медицински работници

„Цветя за медиците“ в Националната галерия

Националната галерия поднася „Цветя за медиците“ – изложба, посветена лекарите, медицинските работници и всички на първа линия в борбата с коронавируса.

Екпозицията беше открита тази седмица в Двореца на пл. „Княз Александър I” №1, а ценителите на изобразителното изкуство ще могат да я посетят до 13 септември. Входът за всички медицински работници е безплатен при спазване на задължителните противоепидемични мерки и контролиран достъп.

Изложбата „Цветя за медиците“ събира 70 картини с флорални мотиви – натюрморти с цветя или портрети с цветни елементи. Сред тях е и емблематичната „Мома със слънчогледи“ на Владимир Димитров – Майстора, както и тематични авторови интерпретации на Сирак Скитник, Иван Милев, Мара Йосифова, Василка Монева, Йордан Кацамунски, Данте Рики, Вера Недкова, Давид Перец, Раймонд Сегар и други.  

„Едва ли има по-подходящо време от настоящия драматичен момент на борба с коронавируса, за да покажем обаянието, изяществото, вълшебството, омайността и великолепието на света. Експозиция е посветена на медицинските работници и на хората от първата линия в преодоляване на опасността. Мнозина от тях трябваше да се изолират от семействата си, за да бъдат до пациентите, без да мислят за огромния риск и за собственото си здраве“, казва кураторът на изложбата Калин Николов.

 

Българският скулптор, на когото позира София Лорен