Изкуство

Уди Алън се оттегля от киното

Тръпката да прави филми е изчезнала

Уди Алън се оттегля от киното

снимка: фейсбук профил на Уди Алън

Уди Алън се оттегля от света на киното. Режисьорът обяви, че предстоящият му проект, който ще е неговият 50-ти филм, се очертава да бъде последният.

Обявявайки новината пред испанския вестник La Vanguardia, създателят на Annie Hall разкри, че планира да се съсредоточи върху писането на роман и да се оттегли от правенето на филми. „Идеята ми по принцип е да не правя повече филми и да се съсредоточа върху писането“, каза Алън пред изданието.

Снимките по предстоящия филм на Алън Wasp 22, трябва да започнат до края на тази година. Режисьорът, който е на 86 години, има 12 награди "Оскар" в кариерата си. Личният му живот обаче е изпълнен с противоречия и скандали. Неговата осиновена дъщеря Дилън Фароу и майка и Миа Фароу го обвиниха в сексуално насилие. Фароу излезе публично с обвинението си през 1992 г. и го разказа в документалния филм от четири части "Алън срещу Фароу" през 2021 г.

Колкото до новината за оттеглянето му, Уди Алън подсказа, че това предстои още миналия юни. Тогава той разговаря с Алек Болдуин на живо в Instagram и разкри намеренията си, като каза, че има "още един или два" филма, които планира да направи. „Голяма част от тръпката изчезна“, каза Алън . „Сега правиш филм и получаваш няколко седмици в киносалон, след което преминава към стрийминг или плащане за гледане. Не е същото. Не ми е толкова приятно.“