Изкуство

Украински оркестър на свободата с концерти в Европа и Америка

 Понякога можете да се почувствате наистина безсилни, ако сте част от културния свят, когато се случва мрачно събитие като тази война. Концертите са прекрасен начин да подкрепим страната и да отпразнуваме силата на музиката, която обединява различията." каза директорът на фестивала Би Би Си Промс - Дейвид Пикард

Украински оркестър на свободата с концерти в Европа и Америка

снимка: kerilynnwilsonmaestro/ Инстаграм

Метрополитън опера и Полската национална опера организират Украински оркестър на свободата да концертира в Европа и Америка от 28 юли до 20 август, съобщават от Асошиейтед прес. Оркестърът ще се събере във Варшава на 18 юли за репетиции и ще включва музиканти от Киев, Лвов, Харков и Одеса, както и украински членове на европейски оркестри.

Кери-Лин Уилсън, канадско-украинска диригентка и съпруга на генералния директор на Метрополитън Питър Гелб, ще ръководи музикантите. Сред тях са членове на Киевската национална опера, Националния симфоничен оркестър на Украйна, Лвовската филхармония, Харковската опера, оркестър "Тонкюнстлер" от Виена, Белгийския национален оркестър, Кралския Концертгебау оркестър, пишат от БТА.

Турнето ще бъде открито на 28 юли в театър Виелки във Варшава, ще има участие в известните Променадни концерти на Би Би Си (Би Би Си Промс) на 31 юли в Лондон, след което следват спирки в Оранж, Франция, Берлин, Единбург, Амстердам, Хамбург, Ню Йорк. Концертната обиколка ще приключи на 20 август във Вашингтон.

"Възможността да планираме цял сезон е фантастично за всички нас в музикалната общност след изключително предизвикателните последни няколко години. Понякога можете да се почувствате наистина безсилни, ако сте част от културния свят, когато се случва мрачно събитие като тази война. Концертите са прекрасен начин да подкрепим страната и да отпразнуваме силата на музиката, която обединява." каза директорът на фестивала Би Би Си Промс - Дейвид Пикард.

„Исках да събера най-добрите оркестрови музиканти на Украйна, както в страната, така и извън нея, в горда демонстрация на артистично единство. Очаквам с нетърпение да водя тези талантливи музиканти в Европа и Съединените щати. Това турне е израз на любов към родината им и в чест на онези, които са загинали и са страдали толкова много", казва диригентката Кери-Лин Уилсън пред "BBC".

 

Програмата включва Седма симфония на украинския композитор Валентин Силвестров, Концерт за пиано No 2 на Шопен с украинката Анна Федорова, Четвърта симфония на Брамс или Девета симфония на Дворжак и украинското сопрано Людмила Монастирска в ария от "Фиделио" на Бетовен.

Изпълнение на виолончело сред разрушения Харков