Изкуство

Утопиите на Питър Худжар в онлайн изложба

Cruising Utopia е достъпна до 28 юли

Нюйоркската галерия Pace Gallery, която скоро отново отвори врати, не спира да курира и онлайн изложби. Този месец можем да разгледаме творчеството на Питър Худжар в изложбата Cruising Utopia. Той е фотограф и нюйоркски бохем, снимал през 70-те и 80-те. Разкрива ни queer субкултурите на града и е част от сексуалната революция. Познат е най-вече със своите портрети, в които винаги търси психологическа дълбочина. За съжаление си отива от този свят още в края на 80-те от СПИН, но оставя след себе си богато творчество, достигнало до нас благодарение на по-известните му приятели Сюзан Зонтаг и Анди Уорхол.

Творчеството му е една своеобразна революция на чувствеността. През визьора на фотоапарата му виждаме хората от неговото обкръжение – артисти, поети, драг изпълнители, приятели, познати, непознати и любовници, всички в състояния на уязвимост, в пози, в които са незащитени. И това прави не само портретната, а и уличната му фотография изключително интимна. Американския критик Артър Данто казва, че Питър Худжар е позиционирал субектите като художник, изразявайки сексуалността им. Именно в това смело заявяване на нежността, особено между двама мъже, което все още не било приемано от обществото в онези времена, се крие силата на фотографиите му. 

Начинът му на работа съвпада напълно с идеята за свободно изразяване на пола и сексуалността, за което той се бори не само в студиото, а и на улицата, участвайки в протести. Именно там са уловени моментите от някои от по-известните му снимки.

Можем да разгледаме онлайн изложбата Cruising Utopia в уебсайта на Pace Gallery  до 28 юли. 

 

5 топ музикални теми на гениалния Енио Мориконе