Изкуство

В паралелния свят на киното с предстоящото издание на София Филм Фест

На София Филм Фест

В паралелния свят на киното с предстоящото издание на  София Филм Фест

Снимка: 27-ия София Филм Фест  

Този март темата ще е кино. Не само в световен мащаб, заради предстоящата 95-а по ред церемония за раздаване на наградите „ Оскар”, но и на родна почва защото това е месецът, в който с огромно нетърпение киноманите очакват поредното издание на София Филм Фест.

Международният филмов фестивал е не само най-мащабният в България, но е и сред водещите филмови събития в Централна и Източна Европа, заради което списание Variety го нареди сред 50-те световни топ фестивала. От първото си издание през 1997 г.  до днес той безусловно се превърна в едно от най-значимите събития в областта на културата в България, представящо актуалните тенденции в световното кино и най-новото от българското кино пред света.

Седем дългоочаквани от киноманите творби, предпочетени от Американската киноакадемия, са включени в програмата на 27-ия София Филм Фест тази година.

Вижте кои са те.

„Тар“

В този уникален емоционален и провокиращ екранен разказ талантът на Кейт Бланшет за пореден път направо „избухва”. Режисьорът Тод Фийлд споделя: „Сценарият е написан за една актриса – Кейт Бланшет. Ако тя беше отказала, филмът никога нямаше да види бял свят… Привилегията да работиш с творец от такъв калибър е нещо, което не може да се опише с думи. Във всяко едно отношение това е филм на Кейт.“

„Тар“ получи шест номинации – в категориите за оригинален сценарий, монтаж, операторско майсторство (за Флориан Хофмайстер), режисура, актриса в главна роля (за Кейт Бланшет) и най-добър филм за 2022 година.

И още...


„Цялата красота и кръвопролитие“

Филмът на  на носителката на Оскар за Citizenfour Лора Пойтрас е портрет на Нанси Голдин, световно известна фотографка и активист, която в края на миналото десетилетие започва кампания срещу фамилия Саклърс – собственици на фармацевтични компании, произвеждащи опиоиди, към които човешкият организъм развива наркотична зависимост.

Голдин призовава световните центрове за изкуство – като Гугенхайм, Лувър, Националната портретна галерия в Лондон, музеите Тейт – да не приемат даренията на Саклърс в знак на протест срещу тяхната дейност, чиито резултат е опиоидната епидемия, започнала през 90-те години на ХХ век.

Има още...


„Всичко, което диша“

Грижата за природата и света в който живеем, е основна тема във филма на режисьора Шонак Сен, омагьосал журито в Сънданс, което му присъди Голямата награда за световно кино. Призът за най-добър документален филм от Кан бе връчен на същия творчески екип, конструирал кинематографичен разказ за двама братя, които се опитват да опазят дребните грабливи птици „черна каня“, които живеят в градската среда на Делхи.

В импровизираната птича болница в мъничкото им мазе, братята събират хиляди от тези удивителни създания, които ежедневно падат от пропитото със смог небе над Делхи.

Има още...


„Аржентина, 1985“

Филмът спечелил „Златен глобус“, две награди от фестивала във Венеция и още десетки призове и номинации е вдъхновен от истинската история на прокурорите Хулио Страсера и Луис Морено Окампо, които дръзват да разследват най-кървавата аржентинска военна диктатура.

Извън обхвата на все още силното военно присъствие, в условия на неукрепнала демокрация, Страсера и Окампо  формират млад екип юристи, който влиза в неравна битка. Подложени на непрекъсната заплаха, те се състезават с времето, за да постигнат възмездие за жертвите на режима.

И още...


„Близо“

На вторият филм на Лукас Донт „Близо бе присъдена голямата награда на журито в Кан, още 30 отличия и над 40 номинации от фестивали в цял свят. Той е сред петте заглавия, номинирани за Наградата на публиката LUX, която се присъжда повече от десетилетие от Европейския парламент. Историята проследява Лео и Реми – те са 13-годишни и са най-добри приятели.

През лятото са неразделни, но началото на учебната година идва с нови проблеми, които поставят на изпитание тяхната интимна и привидно неразрушима връзка. „Близо“ е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.

И още...


„Идиотският триъгълник“

В специалната категория филми, номинирани за Наградата на публиката LUX, които по традиция всяка година получават вниманието на зрителите в програмата на София Филм Фест, попада и „Идиотският триъгълник“ на Рубен Йостлунд.

Носителят на голямата награда „Златна палма“ от Кан 2022 е безмилостна сатира на съвременното общество, която от първата си среща с публиката предизвиква безкрайни дебати. Филмът е номиниран в три категории – за оригинален сценарий, режисура и най-добър филм.

И още...


„Империя на светлината“

Единствената номинация, която получи най-новият филм на Сам Мендес „Империя на светлината“, е за виртуозността на Роджър Дийкинс.

Легендарният оператор с 15 номинации и две статуетки досега твори със светлина и камери вече пето десетилетие.

Той има 88 филма, 179 награди и 174 номинации и е работил с режисьори като братя Коен , Дени Вилньов, Едуард Зуик, Мартин Скорсезе, Дейвид Мамет, Стивън Долдри, Рон Хауърд, Агнешка Холанд, Франк Дарабонт, Майкъл Радфорд.