Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Ван Гог, Дюрер и жените в изкуството - изложбите на 2019-а

Ван Гог, Дюрер и жените в изкуството - изложбите на 2019-а
СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Картините на големите художници са на един low cost самолетен билет разстояние. Това често ни дава утехата, че все някога ще стигнем и ще ги видим. Има обаче такива изложби, които са единствен шанс - те просто не бива да се пропускат.

2019-а ще премине под знака на Рембранд и Леонардо, тъй като и двамата имат годишнини, но освен това в Европа има още няколко изложби, които големите музеи са обявили отсега, защото се очаква засилен интерес към тях. Независимо дали специално за тази цел, или просто защото сме наоколо, винаги е добре да се знае какво предстои, за да предвидим и нещо красиво в програмата си с развлечения за 2019-а. Още повече, че  присъствието на жените в изкуството става все по-осезаемо и все по-често имаме шанс да видим произведенията на известни или позабравени художнички. Ето какво мечтаем да посетим:

„Утрехт, Караваджо и Европа“ в Мюнхен

Пинакотеката в Мюнхен ще покаже между 17 април и 27 юли картини на Караваджо и негови последователи от цяла Европа. Изложбата ще включва над 70 картини от най-големите световни музеи като Ватиканския, Лувъра, галерия Уфици, националните галерии в Лондон и Вашингтон, както и няколко римски църкви.

Целта на изложбата е да покаже как художниците-последователи на Караваджо са успявали да запазят и да показват в картините си своя произход, да следват модата на времето и да останат верни на стилистиката на Караваджо. Един от най-ценните експонати на изложбата е „Погребението на Христос“ на Караваджо – олтар с размер 3х2 м, който почти никога не е напускал Ватикана.

 

Албрехт Дюрер във Виена

Тази рисунка на Дюрер „Ръцете на молещия се“ (1508) се смята за втората най-известна рисунка в света след „Витрувианския човек“ на Леонардо да Винчи.

Изложбата в Албертина във Виена между 20 септември 2019 и 6 януари 2020 ще покаже основно рисунки и графики, като освен голямата колекция на самия музей, ще има и много гостуващи творби. Целта е да се покаже, че рисунките на Дюрер са имали за художника същото значение и ценност като картините му.

Според главния куратор на Албертина - „Ръцете на молещия се“ не е подготвителна скица за олтар, както се счита обикновено, а завършена работа, с която Дюрер е правел реклама на майсторството си.

     Има и още ...

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...