Изкуство

Васко Василев и музиката на сърцето

Всеки концерт на Васко Василев, на който съм била през годините, е бил по свой начин незабравим и вълнуващ

Васко Василев и музиката на сърцето

Всеки концерт на Васко Василев, на който съм била през годините, е бил по свой начин незабравим и вълнуващ, независимо дали става въпрос за класически концерт в зала "България" или за музикалните му спектакли в НДК с различни гостуващи музиканти. Ето защо винаги очаквам да остана очарована и тази година, купувайки си билет за концерта му, като целенасочено не проверих какво ще свири, нито с кого. Реших да си подаря една изненада и да се оставя изцяло на емоциите в самата зала. Определено не сгреших!

Музикантите от Chambao, фламенко певицата Хенара Кортес и очарователната сестра на Васко Василев са именно онази сплав от музикално дарование и страст, които са необходимото допълнение на неговата музика. На сцената имаше не просто сбор от виртуозни изпълнители, а единен ансамбъл от музиканти, които искрено се наслаждават, докато свирят, импровизират и са щастливи не по-малко от публиката си. Разбира се, Васко и неговата цигулка са водещи в този спектакъл и те задават основното настроение.

Трудно е да се опише чувството, но през цялото време се усмихвах, дори когато очите ми се насълзяваха от емоциите… Познавах някои от мелодиите, други не, но дори и тях разпознавах като част от все същата Васкова музика – онази, която се ражда от сърцето.

Съвсем в друга гама на страстта ни поведе Хенара Кортес, която не само с глас, но и с цялото си тяло, с косата, ръцете и танца си изтръгна от себе си онова, което непознатите думи не можаха да ни разкажат… И ние повярвахме. Дори по време на принудителния антракт музикантите останаха на сцената и Васко изсвири нещо на момента, импровизирано и закачливо. Поне за мен в това е събрано цялото му отношение към музиката – виртуозно и всеотдайно. Огромно благодаря! И чакаме още!