Изкуство

Вижте най-добрите фотографии от националния конкурс на National Geographic

Организаторите разходиха стотиците гости през различни преживявания, техники и процеси на снимане и споделиха какво се крие зад някои от най-въздействащите кадри.

Вижте най-добрите фотографии от националния конкурс на National Geographic

ПОБЕДИТЕЛ В КАТЕГОРИЯ „ОТ ВИСОКО“: ЖЕГА
Автор: Диляна Димова

При изключително висок интерес премина събитието „Истории в обектива“, организирано в партньорство от телевизионния канал National Geographic, списание National Geographic и поредицата на InGlobo „Ловци на истории“.

Едни от най-популярните професионалисти и любители на фотографията споделиха страстта си към  различни жанрове в нея, както и много вълнуващи истории от цял свят.

Четиримата забележителни членове на журито в националния конкурс на National Geographic – Вера Гоцева – Ломовера (ментор фотограф), Димитър Караниколов (пътуващ фотограф), Стоян Ненов (фото репортер), както и специалният гост на събитието Хайме Рохо (wild life photographer) преведоха стотиците гости през различни преживявания, техники и процеси на снимане и споделиха какво се крие зад някои от най-въздействащите им кадри. 

Публиката имаше възможност да научи от тях кои са избраните за победители сред 5577-те снимки, подадени в категориите – „Животни“, „Хора“, „Пейзажи“ и „От високо“. Четирите най-добри кадъра ще бъдат публикувани в октомврийския брой на списание National Geographic.  

Големият победител в конкурса е Цветелин Илиев, със снимката „Планинари“ от посрещането на есенния изгрев от заслон Кончето в Пирин. "Радвам се, че съм успял да впечатля журито.“, сподели големият победител, който е отличен и като най- добър в категория „Пейзажи“. Той спечели Samsung Galaxy S22 ULTRA, както и незабравимо National Geographic пътешествие с компанията G Adventures до Португалия.

Има още...


Носител на „Наградата на публиката“ е Марио Чомаклийски, който спечели сърцата на аудиторията с кадър от село Старосел, озаглавен „Царственост и съблазън“.

„Записах се на шега. Радвам се, че публиката е оценила красивата история, която снимката разказва – на мъжкия паун, който разпервайки криле ухажва женския.

За него и победителите в категориите Samsung осигурява мобилен телефон Galaxy S22 ULTRA.

Победител в категория „Хора“ е Елисавета Чулкова с „Приготвяне на булка в Рибново“. Фотожурналистът Стоян Ненов поясни, че изборът е бил изключително труден, защото всяка от снимките е различна по свой собствен начин. Най-добър за него е кадърът, който не само отговаря на стандартите на National Geographic, но и проговаря.

Наградените фотографии са достъпни в официалния сайт на конкурса.
 
Организаторите на конкурса споделиха желанието си той да се превърне в традиция и очакването, че следващото издание ще достигне до още повече хора и ще се радват на още по-внушителен брой споделени фотографии.