Изкуство

Въпроси и мисли от биеналето в Истанбул

Тази година силата на биеналето беше в задаването на въпроса: ние, ти, аз - какви сме? В социален, морален, културен, личностен и идентичностен контекст. Дали сме рушителите на култура или нейни създатели, дали сме страхливци от отсрещната страна на улицата, които си затварят очите, когато пред тях едни хлапета бият други хлапета или се крият, когато един квартал е оставен да се превърне в място на забравата и постепенно е обезлюден, заличен от културната карта на града и подивява.

Въпроси и мисли от биеналето в Истанбул

Мамо, аз варварин ли съм? Този въпрос беше зададен на биеналето в Истанбул тази година, и не спря да отеква по улиците на града, дори и след 20 октомври - формалният край на 13-то Биенале за съвременно изкуство.

Тази година силата на биеналето беше в задаването на въпроса: ние, ти, аз - какви сме? В социален, морален, културен,  личностен и идентичностен контекст.  Дали сме рушителите на култура или нейни създатели, дали сме страхливци от отсрещната страна на улицата, които си затварят очите, когато пред тях едни хлапета бият  други хлапета или се крият, когато  един квартал е оставен да се превърне в място на забравата и постепенно е обезлюден, заличен от културната карта на града и подивява.

Дали сме от тези, които избутват, невиждат и ненавиждат  другите?  От тези, които викат срещу другите, неразбирайки случващото се на моята или на твоята улица? Мамо, дали аз съм варварин? 

Да си варварин значи ли да не зачиташ правото на другите? Да не цениш  живота, културата,  реалността и вкусовете на другите? Да си варварин значи ли да виждаш другите като мишена на своите амбиции, страхове, алчност и омраза? Да си варварин значи ли да нехаеш за културата, с  която си израснал от малък или да я пренебрегваш, да избягваш да мислиш за ценностите, които тя ти е дала и дали те наистина са ценни за теб ?

Да си варварин значи ли да умееш безпроблемно да правиш другите на глупаци и да ги презираш, защото са по-различни от теб? По-слаби, по-страхливи, по-търпеливи. Защото са жени или защото не са жени? Защото вярват в Бога или защото не искат да вярват в нищо. Защото са от голям град, а ти не си виждал кораб. Защото са онези.

Въпроси с отворен край. Тринадесетото издание на  съвременно изкуство на Истанбулското биенале и съпътстващата изложба от Inter faces-İstanbul  на International Print Triennial Krakow-İstanbul 2013 ги зададоха. Тези въпроси се отрязаваха в града и го инжектираха. Викаха от минаретата на синята джамия Султан Ахмет, от стъклените прозорци на бизнез сградите, от камбанарията на най-голямата католическа катедрала Сан Антонио, резонираха от  железните стени на българската  църква Свети Стефан, отекваха между останките от антични скулптури в градината-кафе на Археологическия музей, после из пространството на Хиподрума и се връщаха на ветровитите тераси на кулата Галата.  

Тук можете да се запознаете подробно с официалния каталог на биеналето.