Изкуство

"Всичко навсякъде наведнъж" - силен и оригинален

Сезонът на наградите

"Everything Everywhere All at Once" е най-изненадващото явление в киното отвъд Океана през годината - има оценка 8.1 в IMdb, 10 награди, 3 номинации "Готъм" и вече се говори за "Оскар" на Мишел Йео! Филмът е с най-голям брой номинации за наградите на Академията тази година - общо 11. 

Историята съчетава научна фантастика, екшън, бойни изкуства и... теми като любов, семейство и прошка, а режисира двойката Дан Куан и Даниъл Шайнерт (Swiss Army Man). 

*Внимание - спойлери!

Евелин (Мишел Йео, голяма!) е повехнала и уморена около 50-те с изящни азиатски черти, която трябва заедно със съпруга си Уеймънд (Ки Хи Куан ) да посети офиса на скованата и надменна данъчна инспекторка Диърдре (Джейми Лий Къртис), за да представи документи за едва кретащата семейна пералня. Същевременно дъщерята на двамата, нежната и свита Джой (Стафни Хсу) се чуди как да им съобщи, че е лесбийка и да представи любимата си. На гости на семейството е пристигнал от Хонконг бащата на Евелин Гон Гон (Джеймз Хонг), тираничен и вдетинен старец в инвалидна количка.

Срещата е катастрофа, защото в Уеймънд се е вселил воин от паралелна вселена, за да съобщи на Евелин, че тя е отдавна търсената супергероиня и трябва да спаси света и всички съставящи го едновременно съществуващи реалности от яростен разрушител, който се е побъркал, защото живее "едновременно навсякъде" (виж заглавието) и обитава тялото на... Джой! Тъй като и Гон Гон има роля в сюжета, галактическият сблъсък се случва в рамките семейството с на моменти забавното, на моменти зловещото участвие на Диърдре! Няма да разказвам нищо повече!

Силата и оригиналността на филма са в това, че за да спаси света, Евелин трябва да спаси собственото си семейство от отчуждението, отегчението и напластилото се огорчение, преминаващо в разрушителен гняв. Любовта, съчувствието, вниманието към всяка емоция на другия, съпричастността към чуждата болка и великодушието лекуват и човека, и общността, и вселената.

И още един филм с изключителна женска роля...