Изкуство

Херкулес и Авгиевите обори

Политическото вариете няма големи традиции в България и не знам дали мога да нарека така видяното тази вечер, но това е най-подходящото определение, за което се сещам.

Херкулес и Авгиевите обори

Политическото вариете няма големи традиции в България и не знам дали мога да нарека така видяното тази вечер, но това е най-подходящото определение, за което се сещам.

Сцената, преобразена до неузнаваемост от Никола Тороманов, представлява малко кабаре – с масички, шампанско, оркестър и танцьорки, а пред него – огромното царство на цар Авгий, задръстено с боклуци – на голямата сцена на театъра има боклук за цял камион. Между тези два декора се случва историята в пиесата.

От една страна има песни, танци, музика и конферансие в лицето на Мая Новоселска – смешно-тъжна и велика, както винаги. От другата страна е пиесата на Фридрих Дюренмат – историята за царството на Авгий, което е затънало в мърсотия от толкова отдавна, че вече никой не помни как изглеждат цветята под торта. Когато парламентът решава да покани националния герой Херкулес да изрине мърсотията, истината излиза наяве – всъщност хората не могат да живеят без боклука, а промяната е невъзможна. Самият Дюренмат казва, че това е един от най-любимите му текстове и тъжната истина е, че демокрацията не се нуждае от герои.

На моменти на сцената има клоунади и палячовщини, които поне за мен са ненужни. За сметка на това има няколко сцени, които са до болка познати и болезнено откровение за нас – тук и сега. Може би това е начинът да приемем горчивата истина – с малко смях и момичета с пера – че героите са винаги сами, а боклукът е толкова неизменен, че в един момент става национално богатство.[[more]]Изборът на актьори е безупречен – освен Мая Новоселска, в представлението участват още – Малин Кръстев като смешния и абсурден Авгий – селянинът-цар; Иван Бърнев като самоуверения и невротичен Херкулес; Марин Янев като неговия покорен слуга, Стефания Колева като любимата му хетера, Павлин Петрунов, Теодор Елмазов и още много други актьори от трупата на театъра, както и студентките на режисьора Ивайло Христов в ролите на момичетата от кабарето.

„Херкулес и Авгиевите обори“ е представлението, с което Народният театър ще изпрати тази година – спектакълът ще се играе на 31-ви декември. Един подходящ край на годината, в празнична обстановка и със смях през сълзи.