Изкуство

"Хитринки" – женският сериал на годината

Сериали за момичета

"Хитринки" – женският сериал на годината

Снимка: HBO Max

"Hacks" – преведен в HBO MAX изобретателно, но непълно като "Хитринки"– спечели най-важните три награди "Еми" (главна женска роля, сценарий и режисура) и се превърна в явление още с първия си сезон (през месец май очакваме втория). Има прилики с "Мисис Мейзъл", но новото и оригиналното е доста повече.

Дебора Ванс (Джийн Смарт, на 70) е възрастна, но все още привлекателна жена, която от десетилетия има комедийно стендъп шоу в Лас Вегас. Започнала през 70-те с телевизионно шоу, тя отдавна се е разделила с тогавашния си съпруг (говори се, че е запалила къщата му) и сама е преуспяла с талант, желязна воля и строга дисциплина. На върха на славата си Дебора е предупредена от собственика на казиното, в което играе, чаровния белокос Марти (Кристофър Макдоналд), по когото тя тайно си пада, че договорът ѝ ще бъде прекратен. В същото време нейният агент ѝ изпраща младата, напориста и самонадеяна Ейва (Хана Айнбиндър, откритие), за да й помага със смешките и сценариите. Никой друг не иска да наеме Ейва след една безвкусна шега с политик. Сред останалите важни и забавни герои са доста пълната, но ентусиазирана секретарка в агенцията и дъщерята на Дебора Ди Джей (Кайтлийн Олсън).  

Дебора първоначално изпитва неприязън към Ейва, която ѝ отвръща с пренебрежение, но някак двете се сприятеляват по време на много смешна козметична операция на звездата, а след това започват да работят плодотворно заедно (опитът и мъдростта срещат идеализма и дързостта), а наоколо се появяват и изчезват доста герои и разбираме, че младата жена е бисексуална. Много се смях, когато Ейва упреква Дебора, че хуморът ѝ е обиден, а тя отвръща, че е "констатационен"!

Всъщност сценарият е блестящ – всяка остроумна фраза е точно на място и се запомня, а завоите в историята приковават вниманието. Дебора има нов материал, измислен от Ейва, и планове как да продължи, двете се сближават след една трагедия отново, забравят сръдните, прощават си предателствата и са още по-сплотени и фокусирани. Но има нещо, което може да взриви всичко – затова очаквам с нетърпение втория сезон.

От Бистра Андреева

 

Хю Лори в сериал по Агата Кристи