Изкуство

Якуб Орлински - оперното чудо позира също толкова добре пред Vogue, колкото и пее

Оперен певец, брейк танцьор и модел - Якуб Орлински напълно излиза от представите ни за оперното изкуство и ни изненадва не само с многостранните си умения и интереси, но и с възрастта и популярността си.

Якуб Орлински - оперното чудо позира също толкова добре пред Vogue, колкото и пее

Снимка: jakubjozeforlinski.com

Оперен певец, брейк танцьор и модел - Якуб Орлински напълно излиза от представите ни за оперното изкуство и ни изненадва не само с многостранните си умения и интереси, но и с възрастта и популярността си. Само на 33 години, той вече е абсолютна сензация в музикалния свят, а контратеноровият му глас е способен да омагьоса всеки.

Роден във Варшава, Полша, Орлински бързо се превърна в един от най-ярките изпълнители на международната сцена за класическа музика. Първият му запис Anima Sacra събира похвалите на критиката и му носи престижната награда Opus Klassik за солов вокален запис. Неговите разпродадени концерти и рецитали в цяла Европа и Съединените щати привличат нови последователи на изкуството, а изпълнението му на живо на Vedrò con mio diletto на Вивалди, заснето на фестивала в Екс-ан-Прованс през 2017 г., е събрало повече от четири милиона гледания онлайн.

Телевизионни изяви, сред които "Concert de Paris" на Айфеловата кула и "Rebâtir Notre Dame de Paris", и двете с Националния оркестър на Франция, и концертът за наградите Les Victoires de la Musique Classique, придружен от Оркестъра на Националната опера в Лион, са излъчвани пред милиони хора по света.

Кариерата му започва като певец в момчешки хор. През 2016 г. печели вокален конкурс в Метрополитън и оттогава популярността му не спира да расте. Той е сензация с гласа и вида си, и с това, че дръзва да пее класически произведения по къси панталонки и тениска. Толкова е естествен и себе си, че никой не може да го упрекне за това. През 2019 г. печели Gramophone Classical Music Awards.

 

Оперното изкуство Якуб някак успява да съчетае с брейка, колкото и нетипично да звучи. Казва, че спортът му помага, защото когато загрее добре тялото, а после и гласа си, е способен да изкара цял концерт без проблем. Постиженията му в тази област включват награди в много танцови състезания: четвърто място на състезанието Red Bull BC One Poland Cypher, второ място на състезанието Stylish Strike - Top Rock Contest и второ място на състезанието The Style Control и др.

 

Освен всичко друго, Якуб е и страшно красив, като често го сравняват с “Давид” на Микеланджело. Приликата е безспорна. Не се учудваме, че се развива и като модел. Миналата година той дори е представен в полския Vogue. Участвал е и в реклама на компанията за улично облекло CROPP, както и като танцьор, модел и акробат в кампании на Levi's, Nike, Turbokolor, Samsung, Mercedes-Benz, MAC Cosmetics, Dannon и Algida.

На 13 февруари младият талант ще пее у нас, в Зала “България”  оперния рецитал "Красота и думи".