Изкуство

Yesterday and Today: Изложбата на J. PANK, която не трябва да пропускате

Можем ли да си представим творба, която съчетава изкуството на графитите, комикса, японската манга, поп арта с класическа живопис, образи на Мона Лиза и Христос?

Можем ли да си представим творба, която съчетава изкуството на графитите, комикса, японската манга, поп арта с класическа живопис, образи на Мона Лиза и Христос? Трудно е дори въображаемо да визуализираш подобна еклектична комбинация от несъвместими на пръв поглед стилове, епохи и елементи, но в произведенията на J. PANK (Йордан Панков) освен реалност те са и негова запазена марка. Комикс и анимационни герои съжителстват в симбиоза с митологични създания и графити надписи.

Изложбата Yesterday and Today, която може да бъде видяна в галерия "Аросита" до 6 август, представя на публиката едно смело и дръзко съпоставяне на класика и съвремие, граничещо с хумора и иронията.

Освен че ни напомня за класически произведения на Леонардо да Винчи, Жак Луи Давид и неговите ученици Жан Огюст Доминик Енгр, Франсоа Жерар, авторът парадоксално ги поставя в един съвременен контекст на популярната култура и дори субкултурата, добавяйки към тях различни атрибути, надписи и символи. Така Леда (от Леда и лебеда) и кралица Елизабет се оказват буквално „татуирани” с огнени черепи, крилати сърца, обърнати петолъчки. Почитта към голото тяло, неговата естествена красота днес е изместена от всякакви намеси и опити за трансформация на собствената ни идентичност. Ореолът на Христос е стилизиран силует на Мики Маус... Авторът е привлечен от култа към митични образи и реални личности и от това как този култ се формира.

Каква сила трябва да притежава един реален човек, за да бъде издигнат на пиедестал, превърнат в идол? J. PANK изважда тези митологизирани личности от контекста на времето и пространството, в което са битували, и ги превръща в съвременни икони, носещи стилизацията, цветността и еклектиката на днешния ден. Оспорва тяхната представителност в социален и културен план. Вероятно авторът намеква за изместването и промяната на ценностите, значението на индивидуалността и личния поглед, абстрахиран и необременен от необходимостта да следва определен стереотип или идеология. Чрез наслагването на визуални кодове и разместването на културни и исторически пластове авторът цели провокация и я постига. Свободата е тази, която създава шедьоври. Изкуството е за всички, независимо от социален статус, образование, географска принадлежност.

Има още...


В последната си изложба J.PANK експериментира с живопис и дигитален печат върху нови повърхности – метал и пластмаса. Той запазва творческата и стилова посока, която развива вече десетилетие, но в новите му работи картинното поле е още по-сгъстено, интензивно, символно натоварено. Завладяващи са и лимитираните серии отпечатъци върху хартия в малък тираж, до които зрителят може да се докосне и разгледа отблизо. И разбира се, да стане техен притежател.

Разглеждайки изложбата на J.PANK, зрителят има избор – да наблюдава и разчита символи, да разпознава личности и детайли от произведения на класици, да подрежда пъзел или да възприема спонтанно цялостния образ – наситен и колоритен, агресивен и въздействащ като реклама, забавен, предизвикателен и намигащ към публиката.

J. PANK се обръща към публиката с призивите Believe in me и Don’t forget me. И едва ли е възможно да не разпознаем стила му, да не повярваме в искреността му или ярките платна и графики да не оставят остър отпечатък в съзнанието ни.

Автор: Ани Венкова

 

Италия върна на Франция откраднато произведение на Банкси