Изкуство

За първи път чернокожи автори печелят Британските литературни награди

Кандис Карти-Уилямс и Бернардин Еваристо бяха наградени за книга и автор на годината

За първи път чернокожи автори печелят Британските литературни награди

Снимка: The Guardian

Кандис Карти-Уилямс и Бернардин Еваристо станаха първите чернокожи писатели в историята, спечелили Британските литературни награди. Те бяха наградени за книга и автор на годината. 

Карти-Уилямс спечели с дебютния си роман "Куини", в който разказва за млада жена от Ямайка и премеждията й да се устрои в Лондон. Читателите я наричат "чернокожата Бриджит Джоунс“. 

По време на церемонията Карти-Уилямс заяви, че е горда и благодарна за победата, но също така е "тъжна и объркана", защото е първата чернокожа писателка, получила най-голямата награда. „Тази победа ме кара да се надявам, че макар да съм първата с такава награда, индустрията се пробужда и няма да съм последната“, допълни писателката. 

Силата на Куини е в начина, по който те кара да се чувстваш – зареден с енергия, трогнат, успокоен. Това е много убедително и оригинално литературно произведение“, коментира един от съдиите, Пандора Сайкс. „Тежките въпроси относно идентичността, расата, семейството, хетеросексуалността и психичното здраве са превърнати в проза, която е лесно смилаема, но изключително въздействаща.

Връчването на наградите идва няколко дни след мащабно проучване на книжния пазар във Великобритания. Резултатите от него сочат, че издателите в Обединеното кралство пренебрегват своите чернокожи и азиатски читатели. Затова и журито определя „Куини“ като „книга, която може да промени представите на индустрията за това какви истории са комерсиални и успешни“. 

На подиума на лауреатите застана и Бернардин Еваристо, която бе наградена за автор на годината с книгата "Момиче, жена, друго". „Това е много интересен момент в нашата културна история, защото движението Black Lives Matter провокира много издатели да преразгледат работата си“, каза Еваристо.

Миналия месец тя стана и първата чернокожа жена, оглавила класациите за най-продавани романи във Великобритания. Писателката определя признанието като „сюреалистично“. „Вече бях свикнала да виждам името си в списъка с най-продаваните романи. Ту влизах там, ту ме нямаше… И когато изведнъж станах на първо място, осъзнах, че съм първата цветнокожа жена там... Е, трябва ти време да приемеш тази мисъл“, разказва още писателката. Тя подписа и отворено писмо от новосформираната гилдия на черните писатели, което призовава за бърза промяна в британската издателска дейност. 

Призът за криминален роман на годината бе отредена на Оинкан Брейтуейт за "Сестра ми, сериен убиец". А наградата за аудиокнига на годината бе връчена на Маргарет Атууд за "Заветите". Авторите се оценяват по качество на писането, иновации в публикуването и продажби на книгите.

 

"Отнесени от вихъра" се завръща, но с коментар