Изкуство

Запечатани от фотообектива: 50 години живот в рибарска общност

Фотографиите на Алек Гил

Запечатани от фотообектива: 50 години живот в рибарска общност

Снимки: Alec Gill

Фотограф, който е прекарал 50 години, документирайки отблизо живота на английска рибарска общност, търси финансиране за книга, представяща част от неговите творби. BBC разказва за 75-годишният Алек Гил. Той прави снимки в района на пристанищния град Хъл в графство Източен Райдинг на Йоркшър откакто за първи път настройва обектива си на градския риболовен док Сейнт Андрюс през 1971 г.

Нарича себе си "психолог с фотоапарат" и в действителност е завършил психология. Именно в последната година в университета негов преподавател, проф. Кларк, го вдъхновява да погледне родното си място с очите на турист и да го изследва. 

"Замислих се колко много харесвам хората и как рибарската общност е лесна за идентифициране."

Той се концентрира в района на "Хесъл Роуд" в западен Хъл, близо до пристанището. Място, дом на много хора, които са работили в риболовната индустрия и нейните фабрики. "Това беше тясно свързана зона с предимно терасовидни улици, някои от които бяха пометени в програма за разчистване на бедняшки квартали и за отваряне на място за нови пътища", разказва Гил пред "Гардиън".

Освен в "турист в собствения си град", той се превръща и в "неволен" хроникьор на упадъка на местната риболовна индустрия, който е запечатал в повече от 10 000 изображения на района и неговите хора през десетилетията. Вижте някои от кадрите му, защото те говорят достатъчно за посланието, което 75-годишният фотограф иска да предаде. 

 

Шер и Иги Поп пред обектва на Браян Адамс в невероятния нов календар на Pirelli