Изкуство

Животът на Бенини е прекрасен – актьорът и режисьор с поредна награда

Лица

Животът на Бенини е прекрасен – актьорът и режисьор с поредна награда

снимка: Marina Lovari

Едва ли има друг творец освен Роберто Бенини, който може по такъв забавен начин да разкаже историята на Холокоста! Той се смее, докато разказва тъжни истории и за пореден път ще получи признанието на филмовата гилдия. Италианският актьор, режисьор и сценарист ще получи наградата "Златен лъв" за цялостно творчество, която се обявява предварително, на 78-ото издание на кинофестивала във Венеция. Директорът на фестивала Алберто Барбера написа в съобщение до медиите:

"Още със своя дебют, белязан с новаторски повей и незачитане на правилата, Роберто Бенини се наложи в света на италианската сцена като безпрецедентна и референтна фигура.”

Самият Бенини написа кратко съобщение в отговор на новината за наградата: "Сърцето ми е изпълнено с радост и благодарност. Това е огромна чест да получа подобно престижно признание от кинофестивала във Венеция.”

Роберто Бенини придоби световна популярност като режисьор, след като неговата превъзходна комедия "Животът е прекрасен" получи награда "Оскар" за най-добър чуждестранен филм през 1997 г., а самият Бенини грабна приза за главна мъжка роля за чудесното си превъплъщение в същата лента. С това италианецът става първият актьор с "Оскар" в неанглоезичен филм.

Когато през 1998 г. получи „Оскар“, Роберто Бенини прескочи няколко седалки в екстаз, излезе на сцената и говори пет минути на развален английски, а заради вълнението му думите му трудно се разбираха. Тогава той не скри бурната си радост: „Това е един момент на радост и аз искам да целуна всички, защото вие сте върхът на щастието, а този, който целува радостта, която лети около него, живее в безкрайността на изгрева".

Има още...


Пътят на Бенини започва с мечта да стане свещеник. Учи в Духовната семинария във Флоренция до момента на голямо наводнение там. Напуска и по-късно завършва счетоводство. Изкуството, под формата на музика и поезия, винаги е присъствало в живота му и в един момент той събира смелост да поеме по този път. В Рим играе в театрална трупа, после влиза и в телевизията, а след това получава роли в голямото кино като филма Luna на Бернардо Бертолучи (1979 г.).

През 90-те прави и режисьорския си дебют и тотално оставя сърцето си в света на киното. Е, може би не съвсем, защото част от него остава запазено за любовта. През 1983 г. Бенини среща актрисата Николета Браски по време на снимките на филма си Tu mi turbi. Двамата се женят през 1991 г. и оттогава са неразделни и в живота, и често и на екрана.

Най-талантливият счетоводител на света не спира да твори до днес и да разказва истории по свой уникален начин. А колегите му от киноиндустрията ще удостоят 68-годишният режисьор със статуетка за цялостен принос към филмовото изкуство през септември.

 

Започва филмовият фестивал във Венеция