Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Пловдив 2019: 90 години от рождението на Йордан Радичков

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Откриващият уикенд на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019” ще отбележи и началото на събитията, посветени на 90-ата годишнина от рождението на Йордан Радичков. И ако миналата година Швеция обяви „годината на Бергман“, то Радичков напълно заслужава настоящата година в България да мине под знака на неговото име.

Първото събитие, с което в Пловдив ще бъде отбелязана годишнината на писателя, е изложба с непоказвани досега кадри от пътешествието му до Сибир през 1964 година.

Вече сме разказвали за книгата му за Сибир "Неосветените дворове" – вероятно най-магическият и необикновен пътепис в родната литература. Погледнат през радичковите очи, далечният Север е място необикновено, абсолютно живо до последната снежинка, вечно и неизменно в своята суровост, населен с хора гостоприемни, семпли и мъдри, които са неотделима част от този свят. Деликатно, но смело, Радичков е намерил начин да напише в книгата си и за лагерите, и за детството на децата без играчки и за тъжната бедност на хората от Съветския север, до които не достигат никакви блага на цивилизацията.

В Пловдив ще бъдат представени като самостоятелна книга „Сибирски тетрадки“, които съдържат записките на Радичков от пътуването му до Сибир и са единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид. Едновременно ще бъде открита и изложба със снимките на писателя от Сибир, възстановени благодарение на фотографа Александър Сертев.

Изложбата ще бъде открита в Градска художествена галерия Пловдив – Експозиция „Мексиканско изкуство“, ул. „Артин Гидиков“, на 13 януари в 16 часа и ще може да бъде разгледана до 27 януари.

Паралелно на 13 януари от 14 часа в клуб Fargо ще бъде прожектиран безплатно единственият документален филм за Йордан Радичков – „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков. Това е част от много по-дълго като продължителност интервю с писателя, но дори този един час е достатъчен да се усети необикновената му мъдрост, благост и зрителят да се почувства малко по-добър, както винаги след прочитане на книгите му. Ако сте в Пловдив – подарете си това удоволствие.

 

Родена с „риза“ (увита в плацентата), което навсякъде по света е знак за голям късмет. Майка й четяла в болницата „Време разделно“ и я кръстила Елица. Нашата Елица обича да се смее – случвало се е много пъти приятели да я разпознават по смеха – идва от другия край на заведението. Така е научена вкъщи – сдържа гласа си, когато е ядосана, но никога не спи...