Лица

#2020: Емил Джасим и лудата година на пандемия и протест

"Нямам близък, който да не бе засегнат здравословно или икономически от пандемията"

Емил Джасим няма нужда от представяне. Учителят, историк и образователен експерт отдавна е публична фигура и неведнъж сме се доверявали на неговия професионализъм и критична мисъл. Той беше на първа линия на протестите срещу правителството и това е още една причина да сме любопитни какво се върти в главата му след една противоречива година и с какви очаквания посреща новата 2021 г.?

Как ще запомните 2020 година?

Емил Джасим: Луда година, без никакво съмнение... Луда и много тъжна. Това е годината, в която живота си загубиха приятели и колеги и в която нямам близък, приятел или познат, който да не бе засегнат здравословно или икономически от пандемията. Това беше и година на дисциплината – дисциплината, която с моето семейство безусловно спазвахме и продължаваме да спазваме, но и дисциплината, която правителството не само не успяваше да наложи, но и не спазваше. В професионален план беше годината на внимателния анализ и планирането, които позволиха да преведем общността на "Увекинд" (училището, в което работя) през две учебни карантини успешно. В личен план беше годината, в която дъщеря ми растеше пред очите ми, докато съм в home office, за което съм благодарен – видях я как проходи, как започна да говори и как започна да се влюбва в книгите.

Какъв е най-важният урок за Вас през тази година?

Емил Джасим: Най-важният урок е, че ефектът от всяка криза може да бъде омекотен, ако се планира с внимание към човека. Това направихме в "Увекинд" и в резултат общността ни излезе още по-силна и по-задружна от първата карантина. Това не направи правителството и в резултат – нюзфийдът ми във фейсбук прилича на стена с некролози пред селска църква.

Кой е символът/думата на 2020?

Емил Джасим: Пандемия и протест. Тези две думи белязаха света, но и България. Пандемията промени политическия ландшафт трайно и тепърва ще виждаме обществените отражения. Все пак именно тя в най-голяма степен доведе до загубата на Доналд Тръмп. За България бих добавил и думата "достойнство" – с атака срещу Сарая и всичко след това Христо Иванов показа, че има политици, които са го запазили, а мнозина представители на управляващите и на фасадната парламентарна опозиция ни припомниха с действията си, че ако изобщо някога са го притежавали, то вече безвъзвратно са го изгубили.

Какво очаквате от 2021?

Емил Джасим: Най-силно от всичко през 2021 г. очаквам ваксините да ни върнат бавно, но трайно към възможността да прегръщаме близки и приятели. Това истински ми липсва. Също така се надявам на идващите редовни избори нашите сънародници да гласуват по съвест и с желание за истинска и трайна промяна, защото е крайно време народът ни да покаже политическа зрялост.

Какво е вашето пожелание за новата година?

Емил Джасим: Винаги, ама наистина винаги пожелавам две неща – да сме живи, защото много народ си отиде здрав, и да сме здрави, защото без здраве живот ли е...? Тези двете, ако имаме – първо живот, а после и здраве – всичко можем да направим. Това пожелавам на всички, които четоха дотук. Вярвам, че е възможно 2021 г. да е по-щедра и по-добра за света. И го пожелавам сърдечно.

 

#2020: Росен Карамфилов и годината, в която научихме, че всичко е временно