Лица

#2020: Неда Малчева и годината, която буквално я изрита от зоната на комфорт

"Да не си пазя хубавите дрехи за специални случаи..."

Неда Малчева е артист в пълния смисъл на думата. Художник, илюстратор, карикатурист и човек с бездънно чувство за хумор. Тя умее да ни разсмива, дори когато ни се плаче от безсилие. Можем да наречем Неда илюстраторка на женската (или по-конкретно – майчинската) душа и това ще е съвсем вярно. Тя самата има 3 деца и нагледно ни показва какво се случва, когато талантът и майчинството се сблъскат в зрелищна експлозия. 

Ако се чудите какви виси окачено на вратата - това е нервна система или поне последният останал неврон от нея. След началото на пандемията често в карикатурите виждаме как се отразява световната криза на хумористичния й мироглед.

В интервюто с нея има повече изображения, отколкото думи, защото всичко, което Неда има да казва, вече е нарисувано или ще го видим в следващата й вайръл илюстрация.

Как ще запомните 2020 година?

Неда Малчева: Тази година ще я запомня с това, че ме изхвърли, буквално изрита от зоната ми на комфорт. Дори и това да значи да оставя дъщеря ми да ближе витрината в някой магазин, без да настръхна и да я залея с дезинфектант.

Какъв е най-важният урок за Вас през тази година?

Неда Малчева: . Да не отлагам нищо, никога повече. Да не си пазя хубавите дрехи за специални случаи. Да ценя и пазя здравето си повече.

Кой е символът/думата на 2020?

Неда Малчева: Shit happens? Може и без happens :)

Какво очаквате от 2021?

Неда Малчева: Хм, от годината не очаквам нищо. Тя само ни дава времево пространство за действие. Очаквам от хората през тази година да бъдат разумни, задружни и отговорни, за да излезем всички от този кошмар.

Какво е Вашето пожелание за новата година?

Неда Малчева: Здрави да сме. Голяма скука, знам. Обаче здравето ти взима усмивката, взима ти близките хора, взима ти свободата. Взима ти и парите. Затова нека сме здрави. 

 

#2020: Ивайло Вълканов и годината, която взе много, но и много даде