Лица

9 известни българки, които имат имен ден на Ивановден

9 известни българки, които имат имен ден на Ивановден

Снимка: Pixabay

Ивановден е денят, в който най-много българи празнуват имения си ден. Почти няма семейство без Иван, Йоан, Калоян, Йовко, Йонко, Жан или Ян.

Честит празник и на всички Ивани, Иванки, Жани, Йоани, Йонки и Калояни и на всички имена, които произлизат от тях.

Ето и 9 известни българки с имен ден на Ивановден:

1. Ваня Костова – певица 

Нежният глас на Ваня Костова дълго ще се помни, както ще се слушат и песните в нейно изпълнение. Родената в Димитровград гласовита Ваня започва кариерата си като солистка в "Тоника СВ" и всичките разновидности на този състав, а гласът й, определян като светъл и слънчев, прави впечатление още с първите й появи.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ilia Iliev (@_kaloferov)

2. Ваня Цветкова - актриса

Звездата, изиграла знаковите роли във филмите "Лавина", "Комбина", "Бариерата" и "Адио Рио" след промените замина за САЩ, където се реализира в съвсем различна сфера. Въпреки отдалечаването си от актьорската дейност, Ваня Цветкова направи блестящо завръщане със сериала "Седем часа разлика" и "Фамилията" и ще остане известна като непокорното момиче на българското кино.

3. Иванка Гърбчева - режисьор

Иванка Гръбчева, която направи "Изпити по никое време", "Деца играят вън" и "Войната на таралежите"...  Да не забравяме "13-тата годеница на принца" и "Една калория нежност". Силното присъствие на Гръбчева с нежност и подход към личността и извайване на силни, но много човечни образи остави след себе си съкровище и много мили спомени за всички, които са гледали филмите й като деца.

9 известни българки, които имат имен ден на Ивановден

 4. Ваня Щерева - актриса, певица, писател

Портокаловото момиче Ваня Щерева премина през много  метаморфози.  Завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Стефан Данаилов и в края на 2002 г. прави двоен дебют на театралната сцена с пиесата „Кукувицата“ - с централната роля и като автор на музиката към спектакъла, заедно с Георги Георгиев от „Остава". Тя е и певица, и писател, и автор на текстове за песни, и сценарист... 

 

 

5. Иванка Ботева – майка на Христо Ботев

Майката на поета и революционер Христо Ботев не може да е случайна жена. Тя има още 7 деца, родени в Калофер. Известна е със своята хубост, но и със своята гордост и силен дух, завещани и на сина й Христо. Остава в историята и литературата като образ в "Майце си" на прочутия ни поет. 

9 известни българки, които имат имен ден на Ивановден


6. Йоана Буковска

Актрисата, станала звезда за ден в сериала "Дунав мост", привлече вниманието с голите сцени, невиждани дотогава в родното кино. Но тя умело затвърди таланта си с ролите си във филмите "Шивачки" и "Под прикритие", а това, че е френски възпитаник я изстреля и на международната сцена, където снима филмите "Naive" и Victor Young Perez.

Последните участие на Йоана Буковска са в хитовите сериали "Откраднат живот", "Денят на бащата" и "Лъжите в нас".

7. Йоана Захариева – певица

Появата на Йоана Захариева през 90-те на алтернативната музикална сцена беше толкова ярко, че макар певицата да не е активна през последните години, не можем да не си спомним песни като Hypersonic и "Игра"!

Всички градски момичета искаха стайлинга на Йоана и нейната мощна енергия, докато си припяваха парчетата от единствения й албум „Дилър 001“. В момента Йоана Захариева има частен бизнес, който няма нищо общо с шоубизнеса. 

8. Ивет Лалова - Колио

Слънчевата ни атлетката с безкрайна воля Ивет Лалова - Колио остава истинска звезда в българския спорт след дълги борби с травми и неуспехи. Състезателката има убедителни успехи в дисциплини  спринт на 60, 100 и 200 метра. Лалова - Колио е европейска шампионка на 100 м в Хелзинки от 2012 г., европейска шампионка в зала на 200 м. в Мадрид 2005 г.  и е национална рекордьорка на България на 100 м и 200 м в зала. Ивет Лалова участва в 5 олимпиади – Атина (2004)Пекин (2008)Лондон (2012)Рио де Жанейро (2016) и Токио (2020).

 

9. Иванка Курвоазие 

Фейсбук иконата Иванка Курвоазие е за десерт в тази разнообразна селекция и заради атрактивното име, и заради мистрията покрай този образ, и заради голямата доза хумор, която внася. Защото нищо на този свят не може да се понесе без поне малко смях! Пък било то и за десерт!

Наздраве!

9 известни българки, които имат имен ден на Ивановден