Лица

Ана Уинтур на 70: Защо продължава да е най-влиятелната жена в модата?

Когато тя говори, всички слушат

Елегантна, безкомпромисна, скрита зад тъмните си очила, Ана Уинтур продължава да бъде една от най-влиятелните жени в модната индустрия. Заслужила напълно иконичния си статус, днес тя отбелязва своя 70-годишен юбилей. И преди, и сега, и след ерата на инфлуенсърите тя ще остане ключова фигура, чието мнение е определящо за всеки един моден дизайнер, начинаещ или утвърден.

Родена в Лондон в семейството на известния британски журналист Чарлз Уинтур, който е бил редактор на Evening Standart. По-малкият й брат Патрик също е журналист и в момента е редактор в The Guardian. Предвид историята на семейството й, явно за нея не е имало друг път освен медиите. Още на 16 години обаче младата Ана спира да учи и започва да работи в култовия тогава лондонски бутик Biba, преди да стане асистент в списанието Harper's & Queen, сега Harper's Bazaar. През 1975 година заминава отвъд Океана, за да стане моден асистент в американския Harper's Bazaar, откъде обаче е уволнена. „Мисля, че всеки трябва да бъде уволнен поне веднъж. Това те научава на много неща“, казва години по-късно Уинтур.

Следва кратък престой на позицията моден редактор в New York Magazine, като междувременно е поканена в креативния екип на американския Vogue. Тя обаче се връща в родната си Великобритания, за да стане главен редактор на британския Vogue. Още тогава Ана Уинтур проявява дръзката си природа и започва да показва, че не е готова да прави компромиси. Още като тийнейджърка в магазина Biba тя открито критикува стила на преминаващите хора и точно тази откровеност й затваря някои врати, но й отваря много други. Две години й трябват, за да се върне в Щатите, да работи известно време в House & Garden, преди да заеме дълго чаканата позиция в американския Vogue (наследявайки тогавашния главен редактор Грейс Мирабела), който оглавява вече 31 години.

Има още...


През годините Ана Уинтур не спира да показва, че е истински новатор в модата. Прави го още с първата корица на Vogue, когато облича израелския модел Микаела Берку в дънки Guess и сако на Christian Lacroix във време, в което стандартите за мода се измерват с бляскави и пищни тоалети. Може би мнозина си спомнят и септемврийското издание от 2012 година, което достига изумителните 914 страници.

Безспорно инфлуенсърите в социалните мрежи промениха модната индустрия, но Уинтур категорично определя Vogue като „най-големия инфлуенсър сред тях“ и няма как да не се съгласим с нея, защото и до днес, когато тя говори, всички слушат. Едва ли има някой, който би оспорил влиянието й не само върху дизайнерите, но и върху консуматорите. Тя оглавява "Модната библия" вече повече от 30 години, като напълно предефинира понятието за модна икона.

Ана Уинтур е човекът, който стои зад едно от най-бляскавите събития в годината – Met Gala, което събира всички знаменитости и дизайнери на едно място за откриването на годишната изложба в музея Metropolitan в Ню Йорк. През 2014-та година департаментът по костюми в него е преименуван на Anna Wintour Costume Institute в чест на нейната работа.

През 2003-та година нейната бивша асистентка Лорън Уайзбъргър написа книгата „Дяволът носи Прада“, която се превърна в бестселър, също както и филмът, в който Мерил Стрийп изигра героинята Миранда Пристли, чиито прототип е именно Ана Уинтур. Самата тя приема с усмивка всичко това и дори облича Prada за премиерата му, а в известната Q & A видео рубрика на Vogue73 Questions, пресъздава някои от най-известните сцени във филма. И независимо дали хората ще я възприемат буквално по този начин, мнозина са тези, които изтъкват тази безкомпромисност като положителна нейна черта и наблягат на факта, че и преди, и сега Уинтур подкрепя и насърчава младите таланти в индустрията.

В последно време често се говори и спекулира с това, че ерата й във Vogue скоро ще приключи, но каквото и да се случи, тя ще продължи да бъде една от най-влиятелните жени в модата. Защото, както казва самата тя: „Или разбираш от мода, или не.“

 

Любимите ни филми за мода