Лица

Белослава: Чудото сме самите ние

22 години продължава музикалното ѝ пътешествие

Белослава: Чудото сме самите ние

Снимка: Белослава

Кадифен и топъл глас. Усмивка, която обезоръжава. Възхитително умение да борави с думите. Олицетворение на женственост и мекота и покоряващ чар. Белослава е като слънчев лъч.  Тя е феята на родната поп сцена и винаги успява като с магическа пръчка да претвори пространството около себе си. В кухнята може да засрами и най-умелия готвач, а когато е на сцената кара хората да затаят дъх.

5-ти студиен албум готви Белослава, а  преди дни пусна и втория сингъл от него - „Има чудо, няма друго". На винил изпълнителката преиздаде и дебютният и първи студиен музикален албум „Улици“.

За силата и слабостта да си жена, за това какво ѝ коства толкова години да е любимка на публиката, как ще се казва новият и албум и за още куп момичешки тайни, си говорим днес с Белослава в "Момичетата от града".

Колко слънчеви лъча и усмивки преплете в „Има чудо, няма друго"?

“Има чудо, няма друго” е историята на огромна осъзната реалност и на хиляди слънчеви лъчи, както на безброй преживени усмивки. Осъзнах, че по пътя си хората се надяват винаги на чудеса, които идват от очакванията им. Било към любим човек, било от желанието за сбъднати амбиции, или от намерения към себе си, които проектират в бъдеще време. Според мен чудото сме самите ние и няма по-голяма сила от нас, която да пребъде всички реалности.

С кого работи по песента?

Тази песен ме срещна с един много млад и безумно талантлив музикант, с когото досега не съм работила – Волен Милчев. Изпратих му демо на текста и музиката, които бях написала неотдавна, и той ми върна най-божествения аранжимент, вокали и още текст, от които имах нужда. Благодарна съм на цялата млада вълна от музиканти, които работят, дишат и туптят в така семпло устроения музикален бизнес у нас.

Най-новата издадена песен ли е най-любима за теб, или повече обичаш все още ненаписаните и неизпети бъдещи проекти. Човек на настоящето или на бъдещето си?

Човек на бъдещето съм. В мига, в който запиша една песен, вече забравям за нея. Разбира се, че никога не спирам да пея на концерти любимите на всички песни, но душата ми гледа напред.

„ Моята музика” е проектозаглавието на 5-я ти студиен албум, не е ли то твърде обобщаващо и какво следва после - кулинарна книга „Моята кухня” може би?

Истината е, че не знам. “Моята музика” е изключителна песен, която написа дългогодишният ми колега на сцената Антони Рикев, и с текста се изповядвам. Затова намирам в същността ѝ и в общата картина истински смисъл. Кулинарната книга не е забравена от мен, но от цялата вълна готвещи, снимащи и пишещи книги хора, малко се отдалечих в момента. Ще ѝ дойде времето и на нея.

Разговорът с Белослава продължава на следващата страница....


Какво те зарежда, как успяваш да концентрираш толкова талант, женственост, топлина и чар и да ги „носиш” така елегантно?

Много благодаря за оценката. Аз много вярвам и работя над Жената в мен. Вярвам, че ние носим неповторима сила пълна с плътност, обич и нежност. Вярвам, че ние не сме сестри, а сме братя по сила. И само нашите женски светове канализирани правилно, помагат на света да бъде по-добър и обичен. Ние - жените - сме стихия и колкото по-бързо го осъзнаем, толкова по-добре за нас. Не на последно място, в този ред на мисли, до всяка истинска Жена винаги според мен стои един истински Мъж. При мен е така и вече 25 години осъзнавам помощта му.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beloslava (@beloslava)

 

Момиче от града ли е Белослава?

Аз със сигурност съм момиче на града. И не заради шаблона на “Сексът и града”, а заради реалния живот, който живея с моите приятелки. Обичам улиците на София, всеки сезон от годината, обичам все по-хубавите локали, кестените през пролетта, възрастните хора в градинките, миризмата на готвено със старите кооперации, дори трафика. Мой си е, наш си е, пълен е със спомени и хиляди нови намерения.

Пееш ли докато готвиш?

Докато готвя, по-често слушам музика. Дали ще е нова музика, по която работя, дали ще е тематичен плейлист от Spotify – много ми е важно да има музика. А като Евгени си легне, вече мога и да пея. Никога не искам да го ангажирам с моя свят. Нашият си е достатъчно изпълнен със съдържание.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beloslava (@beloslava)

Къде се чувстваш по-уверена - на сцената или в кухнята?

Музиката и сцената са моят Живот. Там забравям за себе си и съм като проводник на любовта, идеите и мислите ми. На сцената даже се чувствам по-красива. Когато не пея, не се харесвам. Музиката и сцената ме правят жива, будна и истинска. Вярвам, че това е магия. Кухнята е добро последствие от усещането ми с музиката. Радва ме, топли ме, творя и там, но е несравнима силата на Музиката.

На какво трябва да мирише един дом, аромата на коя храна носи уют?

Душата на всеки дом е кухнята (разбира се, и хората в нея), но ако не мирише на вкусно, ако няма причина, която да ни събира на масата, ако приятелите, които идват, не охкат и ахкат от сготвената за тях храна, що за душа носи дома? Всеки път когато идват приятели вкъщи, за мен е ритуал цялата подготовка. Виждам ги в цветове, вкусове, продукти, готвя с цялата си душа, понякога с дни. Чиста лудост ме обзема. Но готвенето е и медитация, така че само хората, които го обичат, ме разбират истински.

С какво жената Белослава изкушава кулинарно мъжа в живота си ?

Ооооо, той е един от най-щастливите мъже на света. Лошото е, че аз готвя дълго и много се старая, а той изяжда всичко за минути. Природа. Не се оплаквам, но той ми е най- големият почитател.

Имаш ли любима подправка?

Подправките се появяват и изчезват в различни периоди от живота ми. Познавам всички до болка и не ги пестя, но може би черният пипер и канелата са ми фаворити през годините.

А коя е тайната рецепта за успешни и стойностни песни?

Съзерцанието! Смея да твърдя, че съм любознателна от малка и това ми помага да наблюдавам света под много различни ъгли. Светът и всяка ситуация имат много гледни точки и е важно да ги анализираме и разучаваме, докато не ги приемем или ни станат приятни. Именно там се корени обичта към самия Живот. А всяка песен е нов Живот.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Beloslava (@beloslava)

Какво предстои след „Няма чудо, има друго”?

Предстои останалият живот… Много нови песни, цяло зимно турне из цялата страна, много нови сготвени ястия, много пътешествия и една зла и упорита ОБИЧ към любимите ми хора, и светът като неизбежно човешко усещане. Благодарна съм на всяка стъпка и среща в живота ми.

 

Билетите за предстоящото турне на Белослава от днес са в мрежата на EVENTIM.