Лица

Цветана Манева ще получи "Наградата на София" за принос към киното

Тази година звездата на българското кино отбелязва 80-годишния си юбилей

Цветана Манева ще получи "Наградата на София" за принос към киното

Цветана Манева в "Последната дума" на Бинка Желязкова  

Снимка: БНФ /София Филм Фест

Цветана Манева, една от най-големите звезди на българското кино, ще получи "Наградата на София" на Столична община за приноса си към изкуството на киното. На 30 януари актрисата отбелязва 80-годишен юбилей, а отличието ще й бъде връчено на 23 март в рамките на 28-ото издание на "София филм фест".

"Името на Цветана Манева е синоним за професионализъм, талант, обаяние, магнетизъм и респект. Тя е актриса, преподавател, създател, откривател, обществено ангажиран човек. Заедно с Невена Коканова и Катя Паскалева, Цветана Манева е сред най-големите звездни актриси на българското кино с огромен принос за развитието и високите художествени постижения на българския театър", пишат организаторите на филмовия фестивал. Отдаването на изкуството и влечението към сцената са закодирани в нея – тя е дъщеря на известния пловдивски драматичен актьор Георги Манев. Още като ученичка играе в спектакъла на Валери Петров „Когато розите танцуват“. Въпреки че пътят й изглежда предрешен, у нея има известно колебание дали да не посвети живота си на медицината. 

През 1966 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ в класа на професор Моис Бениеш. Но нейният голям учител в професията е режисьорът Любен Гройс. „Всичко, което съм, съм го научила от него“, споделя по-късно Цветана Манева. Кариерата й започва в Пловдивския драматичен театър, където играе до 1979 година, след това се присъединява към трупата на Театър „Сълза и смях“ и е част от нея до 1991. Играе в постановки на Театър 199, на „Сфумато“ и Младежкия театър, има над 50 роли в киното.

Още като студентка дебютира на големия екран с ролята на куманката Деница в „Калоян“ на Юри Арнаудов и Дако Даковски, а първото голямо, заслужено признание актрисата получава през 1973 година на Международния кинофестивал „Златна роза“ за главната роля във филма на Бинка Желязкова „Последна дума“.  Филмът получава първа награда, а след това влиза в състезателната селекция в Кан. Следват „Трудна любов“, „Дами канят“, „Мечтатели“, „Мера според мера“ и т.н. 

Цветана Манева ще получи "Наградата на София" за принос към киното

Снимка: Архив на продукцията " />

 

Освен в емблематични български филми, превърнали се в класики, Цветана Манева участва и в чужди продукции, снимани в България, като френския „Брътвежите на родилката“, сръбския „Нечиста кръв“, руския „Дон Кихот се завръща“, италианския „Ловджийска чанта“, френско-канадско-белгийския „Версенжеторикс“ на режисьора Режис Варние, открил София Филм Фест през 2001. 

Освен Цветана Манева "Наградата на София" ще получи и германската режисьорка, актриса и сценарист Маргарете фон Трота. Със специални награди ще бъдат удостоени още Радивое Андрич, Джесика Удуърт и Петер Бросенс.

"София филм фест" тази година ще се проведе от 13 до 31 март, а програмата е много обещаваща. В рамките на фестивала ще бъдат показани най-новите филми на Агнешка Холанд, Кен Лоуч и Аки Каурисмаки. Зрителите ще имат възможност да видят и "На борда на "Адамант", който спечели "Златна мечка" на "Берлинале" миналата година.

 

5 филма, които ще гледаме на София Филм Фест през март