Лица

Ето кои са нашите златните шахматни момичета!

Положението е - европейски шахматни шампионки сме! Въпреки всичко.

Ето кои са нашите златните шахматни момичета!

Нургюл Салимова пропуска няколко много добри шанса да спечели Световната купа на ФИДЕ за жени във втората партия.&nbsp;&nbsp;<br /> <br /> Снимка: Facebook /&nbsp;<a href="https://www.facebook.com/ChessFIDE?__cft__[0]=AZUM50JYc7mSHG0furHTl4a2RkZtYAfYoQlmaANuPTHzSyNK6FRj3FBWtx6XoFwJPT9YA-VIboKpNIpvH7_Od41IUQxX8USJa7G9IphMMOYyApVl3eQ5o8NplkoYG6VSWBlNNnmFjWNGhR2qSImngnEyW4ULL2-R3YSwpB5dEoZ0ctKFXq4veateksgD9N53AW0&amp;__tn__=-UC*F">FIDE - International Chess Federation</a>&nbsp;/ Credit: Stev Bonhage

Европейската титла на националния отбор по шахмат за жени е историческа не само защото е първа, но и защото е факт в момент, в който България всъщност няма национална федерация по шах и държавата не подкрепя състезателите. 

Пет български момичета - Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева - постигнаха изключителен успех в невъзможни условия. Непобедени - с 2 равенства и 7 успеха.

Мистерията на българската жена, или златни шахматни момичета! 

"Това е исторически феномен. Да имаш национална федерация по шах разпарчетосана и неподкрепена от държавата. Да търсиш сам пари за международни участия. И изведнъж някаква невидима сила да обедини толкова умни, красиви и различни български момичета…" - това е една от реакциите във Facebook на новината, която обобщава най-добре ситуацията.

Защото България получи покана за участие благодарение на новата Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), която има признание от Европейския шахматен съюз (ECU) и Международната федерация по шахмат (FIDE). Лицензирана в България от Министерството на младежта и спорта обаче е Българска федерация по шахмат 2022. И още - през последните 10 години това е единствената поява на България на европейско отборно първенство по шахмат, а заради "двете" федерациите по шахмат през последните 7 години членството на страната беше замразено...

Ето кои са тези момичета:

Гергана Пейчева, която направи решаващия ход

За успеха на българските момичета е огромен приносът на Гергана Пейчева, която направи решаващи ходове в Будва. Това е момичето, което спечели последната партия!

Тя спечели на трета дъска с белите фигури след 6 часа и  83 хода. И то след момент, в който се оказа в неизгодна позиция и съвсем близо до загуба.

Накрая обаче - матира противничката си! 

"Всички се борихме - Антоанета, Нургюл, аз, Бела, Вики. В последната партия имах късмет", каза пред българските медии Гергана след финала. Най-важното за нея, което трябва за знаете за нея се събира в едно изречение: "За мен не е приоритет фокусът да бъде насочен върху мен. Както и преди началото на турнира казах - се концентрирам върху играта и се старая да дам всичко от себе си и да помогна на отбора с каквото мога". 

Гергана е студентка втори курс в специалност „Бизнес мениджмънт“ в UT Dallas.  

Ето кои са нашите златните шахматни момичета!

Вижте кое е момичето, което игра въпреки обстоятелствата... 


Виктория Радева, която пребори обстоятелствата

Три кръга преди финала и след победа на Нургюл Салимова и реми в останалите партии пловдивчанката Виктория Радева отпадна, след като изигра партията си с висока температура.  

Виктория е на 19, шампионка  на България по класически шахмат за 2023 година и шампионка за девойки 11 поредни години в различни възрастови групи. На 19 години става осмата българка с гросмайсторско звание. Едно от най-големите й постижения е вицесветовна шампионка от световното по шахмат в Бразилия през 2010 година. 

Тя започва да тренира шахмат на три години и половина и първите уроци й дава нейният баща Славей Радев. Концентрация и логическо мислене - това, което й помага. 

Ето кои са нашите златните шахматни момичета!

И още едно брилянтнто момиче...


Нургюл Салимова, която наричат "детето чудо" на българския шах

Нургюл спечели и индивидуално отличие на Европейското първенство по шахмат в Черна гора. 20-годишната българка получи златен медал и диплома за най-добра втора дъска на турнира, след като не допусна нито една загуба. Само преди месеци тя стана най-голямата изненада в Баку, когато достигна финала за Световната купа по шахмат. Тя остана на второ място, но впечатли целия свят.

Наричат я "детето чудо на българския шах". През 2015 г. Нургюл Салимова става световна шампионка до 12 години. От 2019 г. е гросмайстор за жени и международен майстор при мъжете. През 2019 г. печели златен медал и титлата "Най-добро представяне" на европейското отборно първенство за девойки до 18 години, а през 2022 завърши на десето място на европейското за жени, с което си осигури място в Световната купа.  

Нургюл е от село Крепча, област Търговище, където все още живее. Първите си уроци по шахмат получава от дядо си -  Салим Салимов, майстор на спорта, и баща си, който също е шахматист, когато е на 4 години, а на 6 вече е републиканска шампионка. В момента се подготвя с треньорите си предимно онлайн, като играе шах по пет часа на ден... 

Ето кои са нашите златните шахматни момичета!

И още една звезда... 


Белослава Кръстева, още една звезда 

И Белослава Кръстева почти докосна златото на световното първенство по шахмат за девойки до 20 г. в Мексико тази година - тя с е класира трета и е още една сензация в българския женски шахмат. 

Според родителите й - когато откриеш какво  вдъхновява и мотивира едно дете, му помагаш да се научи да го прави със "страст, търпение и желание". 

Белослава е на около 2 години, когато близките й забелязват, че реди сложи пъзели, а когато е на четири нейният баща, страстен шахматист, й показва как се местят  фигурите в шахмата. 

Самата тя казва, че се е запалила по шахмата, защото "защото много ми харесваше да печеля първо място". И й харесва как се развива цялата игра - последователно напредваш с фигурите и накрая атакуваш.  


Антоанета Стефанова, без която това трудно щеше да се случи

Няма как да не знаете името на Антоанета Стефанова - единствената българка, световна шампионка по шахмат за жени. И още - европейска шампионка през 2002 г., втора световна шампионка по ускорен шахмат, носителка на най-високото отличие - международен гросмайстор при мъжете. В световната ранглиста за януари 2003 г. Стефанова достига  втора позиция измежду жените след Юдит Полгар. С пример, усилия, талант - всичко е постижимо 

Антоанета Стефанова не можа да скрие радостта си, след като националният отбор за жени на страната ни, част от който е и тя, спечели европейската титла по шахмат на Евро 2023 в Будва.

"Не мога да повярвам. Беше много уморително. Спечелих партията си, но след това трябваше да чакаме срещата на Гери, но тя не просто спаси играта, но и я спечели", заяви Стефанова след като момичетата спечелиха титлата.

„За пръв път от 20 години насам шахът е толкова популярен в България. Много съм щастлива с момичетата, имаме страхотен отбор. [...] Това е невероятно поколение състезателки – Салимова, Пейчева, Кръстева, а има и още 2 - 3 момичетата, които обаче не са тук“.

Не е нужно да разбираме от шах, за да видим - няма непостижими неща, когато искаш, можеш, даваш пример и водиш...  

 Ето кои са нашите златните шахматни момичета!

И накрая - тези момичета имат треньор и неговото име е  Петър Арнаудов!