Лица

Грейс Кодингтън на 80 – една истинска модна легенда

От модел до моден редактор

Грейс Кодингтън на 80 – една истинска модна легенда

Снимка:  Grace Coddington photographed by Carapetian.

UK Vogue,August 1962.

Грейс Кодингтън често е определяна като "най-влиятелният моден редактор" през последните 30 години.  Нейната история във Vogue е дълга – работи 10 години като модел, 19 години като редактор в британския Vogue, 30 години в американския, а сега е сътрудник на британското издание. Преди броени дни тя навърши 80, затова Грейс си припомня едни от най-бляскавите си моменти в модната библия.

Едва на 18 години, наскоро пристигнала в Лондон от Ангълси, Уелс, Грейс влиза за първи път в офиса на британския Vogue през пролетта на 1959 г. Била поканена на чаено парти, което списанието е организирало за победителите в конкурс за модели. Това да бъдеш в една зала с всички редактори и някои от най-добрите модни фотографи, било като сбъдната мечта за нея. Даже си спомня точно с какво е била облечена – малко изрязано костюмче с V-образно деколте и три четвърти ръкави и карирана пола от сива вълна на Kiki Byrne.

Ако след години я попитаме дали си спомня с какво е била облечена на последният си работен ден, сигурно ще представи същото детайлно описание. Все пак не всеки може да се похвали с 60 години работа във Vogue. А в света на модата важните събития се отбелязват със подобаващо облекло. Едно от важните събития в живота на Грейс е първата ѝ снимка на корица през август 1962 г. "Спомням си как държах копие от списанието и колко горда бях, чувствах се така, сякаш съм успяла." Защото, когато става дума за важен момент в кариерата на един модел, няма нищо по-хубаво от корица на Vogue.

Кариерата на Грейс като модел приключва малко след автомобилната катастрофа в края на тийнейджърските й години, последвана от година и половина възстановяване. Наблюдавайки промяната в света на модата тя осъзнава, че моделството вече не е за нея и е готова за промяна. През 1968 г. след среща с Беатрикс Милър, един от редакторите на списанието по това време, Грейс започва работа като младши моден редактор. "Преминаването зад камерата изобщо не беше толкова лесно, колкото повечето хора си мислят, че е. Бях изправена пред тежката задача да взимам всички тези решения и разбира се първото ми решение не беше сполучливо." Разказва още, че благодарение на Норман Паркинсон се е чувствала по-подготвена за тази работа.

"Той ме научи да обръщам внимание на всичко което се случва около мен. На снимачната площадка аз бях като гъба, попивах всичко и се учех от най-добрите. Научих много полезни неща като: Кое прави една идея страхотна? Как най-добре да покажа дрехите? Кои пози работят? Какво превръща една добра модна снимка в изключителна? Все уроци, от които имах нужда, за да стана модният редактор, който съм сега."

Всички фенове на модата винаги искат да знаят отговора на един въпрос: "Какво е да работиш във Vogue – едно от най-известните и влиятелни модни списания в света?". На този въпрос Грейс отговаря така: “Светът на модата е много конкурентно място. Модата и особено модните списания са  склонни към съперничество и въпреки че то е предимно приятелско, трябва да можете да отстоявате себе си. Трябва да си вършите работата по най-добрия начин, за да получавате най-добрите работни места.” А ако я попитате дали е очаквала, че на 80 години все още ще работи като моден редактор, ще ви отговори просто и ясно с "разбира се, че не".

“Може би ще се изненадате, когато ви кажа, че в наши дни няма голямо търсене на 80-годишни модни редактори. Това е по-скоро за младите, които са безстрашни и смятат, че знаят всичко.” Грейс несъмнено допринася към развитието на Vogue и оставя огромен отпечатък в света на модата. С толкова години опит за гърба си Грейс има на какво да научи следващото поколение. “Бъдете търпеливи, толерантни и не пропилявайте творческите си способности, гледайки в екрана. Екранът може да ви отвори очите за много прекрасни неща, до които обикновено нямате достъп, но най-вече не е истински. Погледнете през прозореца, защото това е реалността.”

Автор: Димана Бошнакова

 

Ана Уинтур на 70: Защо продължава да е най-влиятелната жена в модата?