Лица

Грета Тунберг: "Не можем да се задоволим с нещо само защото е по-добре от нищо"

Деня на Земята - 22 април

Грета Тунберг: "Не можем да се задоволим с нещо само защото е по-добре от нищо"

Снимка: Anders Hellberg

В Деня на Земята – 22 април, Vogue дава думата на шведската екоактивистка Грета Тунберг. Списанието помества неин текст по повод двудневната среща на лидерите по въпросите на климата. Срещата е организирана от американския президент Джо Байдън и ще бъде предавана онлайн на 22 и 23 април. Всяка от страните ще представи своята програма, с която ще се включи в борбата с климатичните промени и конкретните действия, които ще предприеме в следващите няколко години.

Vogue припомня, че Грета беше само на 15 години, когато започна своите ежеседмични протести пред шведския парламент в Стокхолм през август 2018 г., за да привлече внимание към темата за климатичните промени. Оттогава досега младото момиче успя да вдъхнови създаването на глобално екодвижение, изкара милиони хора на протести по улиците и накара мнозина да спрат да летят със самолети и да ограничат пазаруването на дрехи, както прави самата тя.

В писмото си, публикувано от Vogue, Грета Тунберг обяснява защо иска лидерите да преминат отвъд "големи думи, малко действия". 

„Когато сравните най-доброто от науката, с което разполагаме, с тези недостатъчни т.нар. „климатични цели”, можете съвсем ясно да видите, че има огромна "дупка" – минали са десетилетия, в които е можело да се вземат драстични мерки”

Тунберг пише, че всички усилия в тази посока са добре дошли, за да се осигури едно безопасно бъдеще и че именно тези "цели" биха били едно добро начало, ако нямаше толкова много вратички и възможности за заобикалянето им.

„Като например, че са изключени емисиите от внасянето на стоки, международната авиация и корабоплаване, както и изгарянето на биомаса, манипулирането на изходните данни […],  игнорирането на решаващия глобален аспект на справедливостта и историческите емисии и привеждането на тези цели в пълна зависимост от фантазия или съществуващите технологии за улавяне на въглерод.”

има още...


Тунберг пише още, че можем да продължим да завоалираме или изопачаваме фактите, да създаваме нереалистични решения, за да изглежда, че правим необходимото.

„Но не бива да забравяме, че докато можем да залъгваме другите или дори себе си, ние не можем да залъгваме природата и физиката.

Емисиите са все още там, независимо дали ги отчитаме, или не.”

В текста си шведката пише още, че хората с власт се измъкват заради огромната пропаст в съзнанието ни. „Това е същността на проблема”, посочва Тунберг.

„Ако наричате тези обещания и ангажименти „смели“ или „амбициозни“, то вие напълно не сте разбрали в колко извънредно положение сме.”

Писмото продължава с това, че Грета Тунберг се е срещала с много световни лидери и те признават, че ангажиментите, които поемат, не са достатъчни. По думите й, това е разбираемо, защото единственото, което могат да направят, е да удовлетворяват желанията на хората, които са гласували за тях. Екоактивистката пише още, че тя и последователите й разбират, че светът е комплексно устроен и че мнозина опитват най-доброто, на което са способни. „Но ние не можем да се задоволим с нещо само защото е по-добре от нищо”, твърдо заявява най-младата и най-популярна активистка на планетата.

 

Грета Турнберг на 18: "Не казвам на хората какво да правят"