Лица

Гросмайсторката, която ще запише служебна загуба

Шахматен талант, който няма да оглави кабинет

Гросмайсторката, която ще запише служебна загуба

Снимки: "Има такъв народ"

"Има такъв народ" ще върне мандата за съставяне на правителство. Това стана ясно от публикация на лидера на партията Слави Трифонов, което затвърждава усещането, че страната ни се управлява по-скоро чрез постове и стрийминг на живо, отколкото по традиционния ред.

Въпреки че готовност за подкрепа на кабинет с мандата на "Има такъв народ" заявиха новите формации в парламента – "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън", то те не могат да осигурят мнозинство от поне половината депутати. Старите партии – ГЕРБ, БСП или ДПС, също декларираха, че биха дали гласове за формиране на правителство, но до момента ИТН последователно отхвърля подобна възможност.

"Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост", посочи Трифонов.

"Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика", разкри политическият лидер.  

"Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата."

"Защото "Има такъв народ" няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство", обясни Трифонов, не пропускайки да изтъкне обаче, че световните шампиони по шах са обожествявани по света.

"За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история."

Коя е Антоанета Стефанова?

Точно преди седмица Ети, както близките наричат Антоанета Стефанова, е празнувала рожден ден. Тя е родена на 19 април 1979 г. в София. Започва да мести шахматните фигури едва 4-годишна. Неин пръв учител е баща й Андон Стефанов, който по професия е художник дизайнер. На 5 години Ети вече почва да играе в турнири.

На 7 г. става шампионка на София.

В състезателния шах Стефанова нахлува в тандем с 3 г. по-голямата си сестра Лиана. Двете заедно няколко години поред са отборни републикански шампионки за девойки до 12 и 14 г. По-късно каката се отказва, за да следва психология.

Състезателният талант на Антоанета не остава скрит за международната сцена. На 10 г. в Агуадиля (Пуерто Рико) тя става световна шампионка за деца на своята възраст, а през същата 1989 г. триумфира в Римавска Собота (Чехия) и на европейското за девойки, но при 14-годишните.

На 13 г. пред родителите излиза дилемата дали Ети да продължи в големия спорт, или да учи в новооснования американски колеж в София. Стефанова издържала тестовете блестящо и мястото в колежа й е било гарантирано, но семейният съвет решил да не бъде прекъсвано развитието на уникалния й талант.

Фурорът на Антоанета в шаха

През 1994 г. Антоанета Стефанова покрива званието международна гросмайсторка. През следващата 1995 г. става шампионка на България за жени с изключителния резултат 12 точки от 13 партии (11 победи и две ремита). През 1993-а, едва 14-годишна, играе на финала на републиканското за мъже, където се класира седма. Първата й Шахматна олимпиада е в Манила (Филипините) е през 1992 г., когато Антоанета е едва на 13 г. 

През 2000 г. на олимпиадата в Истанбул тя играе в националния мъжки отбор.

Решението е на тогавашния селекционер Силвио Данаилов. През 1997 г. влиза в първата десетка на световната ранглиста на Международната федерация по шахмат за жени (ФИДЕ). 

През 2002 г. печели Европейското индивидуално първенство по шахмат за жени във Варна. Същата година става първата и единствена българка, носител на най-високото звание – международен гросмайстор при мъжете.

Тя е единствената българка, удостоена с това звание.

Скоро след това печели и възможно най-високото отличие в шаха – световна титла през 2004 г. След това се разписва на първо място в света още два пъти. Остава в историята и като първи световен шампион по ускорен шах за жени – през 2012. До 2020 г. играе за България в 14 Олимпиади.

Печели още множество медали за България от Световни и Европейски шампионати, както и няколко златни от Световните Интелектуални игри – 2008 и 2017 г. С клубните си отбори е многократен шампион на Германия, Великобритания, Франция, Русия и др. От 2009 г. съвместява състезателната с треньорска дейност.

В работата си като член на Треньорската и Женската комисии към ФИДЕ участва в планирането и осъществяването на множество социални, спортни и образователни проекти на 4 континента. Завършила е Управление на човешки ресурси и бакалавърска степен по Финанси. Майка е на едно дете.

Ще има ли нови избори?

Ако съдим по изказването на Слави Трифонов във Фейсбук – да, нови избори ще има. Трифонов направи заявката, че ИТН няма да прави опит за съставяне на кабинет, а президентът ще трябва да връчи мандата на трета политическа сила.

"Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор", ясен е Трифонов.

Не е задължително третият мандат да отиде в ръцете на БСП, които по брой депутати заемат трето място, защото в Конституцията не е разписано такова условие. Третият мандат е за партия, която ще избере сам президентът.

Ако и този опит не бъде успешен, държавният глава ще издаде указ, с който ще разпусне НС и ще назначи служебно правителство, което за два месеца ще организира предсрочни избори.

Така че най-вероятно отново ще отидем до урните в края на юли.

 

Фалшивата новина за депутатските заплати