Лица

Инструкторът Екатерина Кьосева: С помощта на йога се върнах в тялото си

Влезте в нашата Йога стая!

Инструкторът Екатерина Кьосева: С помощта на йога се върнах в тялото си

Снимка: Андрей Врабчев

Фина, красива и много изящна, Екатерина Кьосева е психолог по професия, но в момента се е отдала на йогата и е инструктор в едни от най-добрите студия в София. Освен това организира различни семинари за личностно развитие и не на последно място е човекът, който ще ви отведе директно в нашата Йога стая. А ако още не сте станали част от нея, побързайте да се включите, защото и през лятото трябва да се грижим за добрата си форма, нали? Какво ви очаква в нашата Йога стая, какви резултати можете да постигнете с практиките в нея, какви са предимствата на онлайн тренировките и как е решила да стане инструктор по йога, ни споделя днес самата Екатерина. 

Ти си психолог по професия, но в момента по-активно работиш като йога инструктор? Как започна твоята история с йогата, какво те запали?

Екатерина Кьосева: Истината е, че започнах да се занимавам с йога, докато следвах психология в университета от любопитство. Исках да се чувствам по-добре в тялото си и да изглеждам по-добре, а йога предлагаше един красив и модерен начин да постигна всичко това. Пробвах много спортове, но единствено след йога се чувствах добре не само физически, но и емоционално. Усещах, че йога практиката влияе положително върху начина, по който се чувствам. Забелязах, че имам по-изправена стойка, станах по-спокойна, по-уверена в себе си и дори хората около мен започнаха да забелязват хубавата промяна. Най-важното нещо обаче, което йога направи за мен, беше, че ме накара да се върна обратно в тялото си.

Психологическата професия е прекрасна, но сякаш цялото психологическо знание ме беше блокирало в света на ума и рационалното. Когато сме в ума, започваме да разделяме света на полярности. Добро и лошо. Правилно и неправилно. Когато сме в ума, винаги създаваме противоречие, главоблъсканица, винаги има въпроси и отговори и един вътрешен монолог, който никога не спира. Това създава една дифузна тревожност, която сякаш няма ясна причина…

С помощта на йога се върнах в тялото си и започнах да живея по-скоро в „тук и сега“. Когато сме в миналото или бъдещето има тревога, вина, безпокойство, но когато сме тук и сега има само покой, радост, само настояще. Стресът и тревогата изчезват, защото те могат да живеят само в мислите, а в тялото има само тишина. Завръщането в тялото ме направи много по-свързана с това, което съм и искам да правя. Когато усетих желание да преподавам, аз просто се доверих на вътрешния си глас и последвах тази прекрасна професия.

Преподаването на йога е приключение, което ме свързва с хората и ме кара непрекъснато да уча и да се развивам. За себе си и за другите.

Какво е важно да знаят момичетата, които тепърва искат да тренират йога? Доколко е важно да са наясно с типа йога и студиото, което посещават?

Екатерина Кьосева :За момичетата на всяка възраст йога е изключително полезна! Както споделих от личния ми опит, важно е да бъдем в тялото си, да започнем да го чуваме, да го чувстваме, да създаваме пространство за емоциите и преживяванията си... Също така е много важно да се движим, да се грижим за себе си както на физическо, така и на емоционално ниво. Женската есенция е като водата – флуидна, гъвкава, променяща се. Йога ни дава един красив поток от движение, който кара водата в нас да се движи и по този начин започваме да се чувстваме много по-жизнени, женствени, грациозни, красиви…

Каква е ролята на инструктора?

Всеки път, когато започваме ново нещо, е важно да научим основите. Йога е прецизна практика, в която всяко движение има значение и смисъл. Йога инструкторът цели да ни научи да се движим безопасно и ефективно. Наша задача е да ви вдъхновим да направите първата стъпка в един нов свят и продължите да правите стъпка след стъпка… По този начин не само ще видите резултат – едно красиво и стройно тяло, но и ще превърнете йога практиката си в приключение, в което все повече и повече ще откривате себе си.

По време на изолацията ни се наложи да тренираме онлайн. Какви са предимствата на това?

Да, за щастие, аз съм сред инструкторите, които продължиха да преподават онлайн по време на карантината. За мен беше важно да запазя контакт с учениците ми, защото вярвах, че йога ще ни помогне да преминем през този предизвикателен период много по-леко. Точно това се случи! Учениците бяха много доволни да практикуват в комфорта на дома си, без да се налага да губят време в градския транспорт и в задръствания, чувстваха се много по-спокойни, децата им бяха с тях, а в същото време се чувстваха като част от една прекрасна и позитивна йога общност. Онлайн йога е прекрасен начин да продължим да практикуваме, дори когато нямаме много време. Можем да практикуваме, когато сме в обедната почивка, на почивка със семейството, но най-вече в комфорта на нашия дом!

Ще спрем ли да се оправдаваме, че нямаме време да отидем до залата?

Истината е, че отиването и връщането до йога студиото губи средно по 90 минути от деня ни. Това е твърде много, особено когато имаме и други задачи като пазаруване, готвене, грижа за близките ни… Онлайн практиките са чудесен начин да останем във форма, да се погрижим за себе си, без да губим излишно време. Само помислете, че тренирате и в същото време си подарявате тези 90 минути всяка вечер и вместо в градския транспорт, ги прекарате с любимите си хора. Не е ли прекрасно?

Ти си нашият инструктор в курса ни Йога стая. Каква е йогата, която ще открият абонатите? Какво предстои още да се случи в нея?

Първите йога видеа в програмата са свързани с раздвижване и влизане във форма за лятото. Не е тайна, че няколко месеца бяхме в карантина – затворени вкъщи и обездвижени. Много хора качиха излишни килограми, аз също съм сред тези хора и бях качила няколко килограма. Точно затова йога практиките, с които стартирахме програмата са Фит Флоу и са насочени към това да намалим обиколката на талията, да стегнем цялото тяло и да се подготвим за лятната почивка.

Мога да споделя, че самото заснемане на видеата при мен доведе до много голям ефект – отслабнах и се мотивирах да се храня по-здравословно. Сигурна съм, че абонатите на програмата ще усетят същото! Просто правете по едно видео всеки ден в продължение на седмица – резултатът е гарантиран. Ще се чувствате много по-добре и ще видите разликата и в огледалото!

Предстои ни заснемане на много и разнообразни видеа – виняса флоу, хатха йога, ин йога, стречинг, пранаяма и тематични медитации. Предстои ни истинско йога приключение в Йога стаята ни, момичета!

Има още...


Помага ли йогата за отслабване?

Отслабваме, когато горим повече калории, отколкото приемаме. За да намалим килограмите, трябва да изберем или да увеличим движението, или да намалим калорийния си прием. Йога класовете в нашата Йога стая са динамични и са фокусирани върху тонизиране на мускулите. Когато се движим и мускулите са активни, те горят повече калории, а това ще доведе до ефект отслабване. В същото време йога предлага балансиран комплекс от упражнения, които връщат баланса в тялото и успокояват нервната система. Когато сме спокойни, е много по-лесно да контролираме т.н. емоционално хранене и да контролираме порциите си. Така че – да, йога помага за отслабване!

Какво още можем да постигнем и как ще помогнем на тялото и духа си, ако тренираме йога?

Йога практиката е изградена така, че да премахне напрежението и стреса, да успокои емоциите ни и да ни върне в момент "тук и сега". Всичко това ще ни помогне да осъзнаем какво е истински важно за нас в този момент и какво не е.

Това осъзнаване само по себе си ще доведе до голяма трансформация в живота ни. Но трябва да го преживеем, за да повярваме!

Как да се мотивираме да тренираме дори и сега, когато сме по-ваканционно настроени?

Ваканцията е свързана с хубави емоции, точно затова я чакаме с голямо нетърпение. Същото е с йога практиките! За разлика от изтощителните групови тренировки във фитнеса, йога ще ви зареди с енергия и ще ви накара да се чувствате прекрасно след всяка тренировка. Всяко движение се чувства приятно и флуидно преминава в друго още по-приятно движение. Мислете за своята йога практика като за приключение, което ден след ден трансформира тялото ви и начина, по-който се чувствате!

Как ще премине твоето лято?

Планирала съм едно диво лято, изпълнено с много споделяне, креативност, радост и йога! Предстоят ми три йога ритрийти на морето, както и фотографски ритрийт, с който ще се потопим в себе си с помощта не само на йога, но и на фотоапарата. Ще посрещам прекрасни групи, ще си партнирам с уникални учители и професионалисти, ще заснемаме нови видеа за Йога стая, което ме изпълва с ентусиазъм и творчески заряд, и като цяло – ще творя и ще се забавлявам! Въпреки предизвикателствата това лято, аз избирам да стоя в тялото си, да правя йога и да държа вибрацията и настроението си високо. Вярвам, че сами избираме как да се чувстваме и как да реагираме на обстоятелствата. Това лято аз избирам радостта!

 

Влезте в нашата Йога стая!