Лица

Йоана от "Кулинарно - в кухнята с Йоана"

Не само един красив кулинарен блог, а реално място, където много от нас са се учили да готвят.

Йоана от "Кулинарно - в кухнята с Йоана"

Трябва да сте живели под камък, за да не познавате блога на Йоана Петрова. Тя е автор на един от първите кулинарни блогове у нас, място, ненадминато като качество, прецизност на селекцията и интелигентност на представянето. "Кулинарно – в кухнята с Йоана" не е само един красив кулинарен блог, а реално място, където много от нас са се учили да готвят. Благодарение на вдъхновяващата Йоана някои дори са получили стимул да хванат фотоапаратите и да се впуснат в своите лични кулинарни търсения. Днес имаме огромното удоволствие да ви представим Йоана Петрова, която стои зад блога "Кулинарно – в кухнята с Йоана"

Коя е Йоана Петрова тук и сега?

Романтик и мечтател, както винаги. Професионалните ми занимания обаче ме свалят от облаците и започвам да се научавам да бъда и реалист. Свободолюбива и жадна за нови кулинарни знания.  

Как стана кулинарен блогър?

Двете най-големи причини са търсенето на вкуса и споделянето. Известна съм със странните си рецепти и комбинации от продукти. Точно това ми доставя удоволствие в готвенето - да откривам непознати за мен (а и за повечето хора) комбинации от вкусове. Да успея да ги съчетая с вино. Да пресъздам емоцията от насладата - с текст и със снимки. Да предразположа читателите си по-често да приготвят храната за себе си и своето семейство у дома. По различни начини да им покажа, че сами могат да превърнат храната си в удоволствие.

 

 

Какво е за теб блогърството – хоби, мисия или начин да се издържаш?

Преди всичко хоби. Но от всичко казано в горния отговор, изглежда че е и мисия. Не мисля, че някой може да се издържа от поддържане на блог. Блоговете в своята същност не са за печелене на пари. Те са за споделяне.

С какво твоят блог е по-различен от останалите?

С всичко. Но преди всичко със собствен стил. Изборът на рецептите и продуктите за тях; свързването на храната с личната история; снимките, които съпътстват всяка рецепта и история; дизайнът на блога; своевременните отговори на въпросите на читателите, свързани с технологичния процес на рецептата или продукт.   

Ако живееше на Запад, какво щеше да е по-различно?

Вероятно нищо. Не знам, би било хубаво да живея там поне една година, за да разбера.

Кои са блогърите, които лично ти следиш?

Много са наистина. Ще спомена някои любими: smittenkitchen.com, cannellevanille.com, blog.chefsteps.com, dessertfortwo.com, globaltableadventure.com, thecakeblog.com, hortuscuisine.com, mimithorisson.com, thymefoodblog.com, davidlebovitz.com.

Трудно ли ти е понякога да намериш достатъчно мотивация, за да продължиш?

Никога не ми е трудно да намеря мотивация. Поддържането на блога ме храни (в преносния смисъл, разбира се). Напоследък ми е трудно да отделя достатъчно време за реализиране на идеите си. Но затова пък си ги записвам. За следваща книга може би.

Какво ти се иска да беше различно?

В личен план абсолютно нищо.

Вярваш ли, че качествените блогове променят средата, в която живеем, по някакъв начин?

Да, вярвам. Читателите научават за нови продукти, които никога не са опитвали или използвали (и дори не биха го направили, ако някой не им покаже как). Стават по-смели в комбинирането на различни продукти и подправки. Започват да ценят храната, приготвена у дома, защото тя наистина се различва от храните в опаковка. Започват да търсят качествени продукти. Храненето навън също става с повече внимание. А когато има търсене, започва да има и предлагане. Процесът е бавен, но мисля, че има все по-голямо осъзнаване.

За какво не би писала никога?

За продукти, с които по принцип не готвя, защото не отговорят на моите възгледи за добра храна. За брандове, чиито продукти или домакински уреди не отговорят на моите разбирания.

А винаги?

За вкуса. За добрия вкус на храната, който преди всичко се постига от избора на продукти и техники на готвене. За естествения начин освен вкусна, да направим храната и красива. За удоволствието, което си доставяме, когато я приготвяме и споделяме.