Лица

Канна Рачева: "Усетих подкрепата веднага, усещам я и сега"

Благодарна е на подкрепата на колегите

Канна Рачева е част от редакцията на bTV Новините от създаването ѝ през 2000 година. Журналистическата ѝ кариера минава в печатни медии и телевизията, като следи отблизо криминалните събития и действията на съдебната система. Хиляди разказани истории и големи журналистически проекти, посветени на криминални теми, са свързани именно с работата на Канна като репортер. Тя е носител на десетки журналистически награди, но това, което е наистина важно за нея, е, че винаги е на най-горещите точки, готова да представи на зрителите какво се случва в реално време.

В четвъртък вечер по време на живо включване от протеста пред Съдебната палата Канна, без да знае, че вече е в ефир, каза: "Аз за протести в чужбина не знам, ще си го измисля". Това предизвика буря от негативни коментари към репортера на bTV, сред които и тези на Кеворк Кеворкян, Николай Бареков и фолк певицата Преслава. По-късно във фейсбук Канна Рачева обясни: "Разбирам как може да са прозвучали думите ми, но вярвам, че не се налага да обяснявам дали „си измислям“ информация или не…". Не закъсня подкрепата и от зрители, колеги журналисти и хора, свързани с медийната гилдия.

Днес тя отговори на въпросите на Момичетата от града.

Какво стана снощи по време на живото включване от протеста? Какво означава репликата "ще си измисля"?

Канна Рачева: Репликата "ще си измисля" означава, че ще си съставя обобщаващо изречение за финал, на базата на информацията, която имам. Нищо повече. Това е реплика от "кухнята", която репортерите често ползваме по време на жива връзка. 

Какъв е механизмът на живите включвания, разкажете ни малко повече за ролята на продуцента, за идеята за обобщение на ситуацията от страна на репортера, изобщо как работите като екип?

Канна Рачева: Като екип в нюзрума на bTV Новините работим като добре смазана машина. Продуцентът ръководи емисията, а журналистите на терен наблюдават, следват и обобщават това, което се случва в момента на излъчването. Всеки миг, във всяка жива връзка нещата се променят. Много често се случва в рамките на една емисия да има повече от едно пряко включване за едно събитие. И така, ако аз съм започнала на едно място живата връзка, а тя завършва на друго място - трябва на всяка цена да обобщим ситуацията. 

Този гаф идва в момент, когато БТВ е в центъра на общественото внимание като почти единствената телевизия, която отразява протестите. Как нюзрумът реагира на тази случка?

Канна Рачева: Получих пълна подкрепа от нюзрума и от компанията. Много колеги ме подкрепиха и публично след емисията, за което съм благодарна.  

Явно е, че хората масово не разбират от живо предаване. Защо обаче има доста критични мнения на колеги журналисти по този повод? 

Канна Рачева: Хората не са длъжни да разбират от живо предаване. Журналистите трябва ясно и просто да показваме фактите, а зрителите да си правят изводите. Всеки от колегите има право на мнение и аз уважавам това. Хората, които разбират как се случва работата на терен по време на живо предаване, със сигурност разбират какво съм имала предвид. Колкото до критиките и съмненията, изразени от журналисти - мнението ми е, че не можем да се похвалим с истинска гилдия. Приятелски кръгове, кръгове по интереси… те за съжаление надделяват над общия интерес, който имаме, като лицата на журналистическата професия в България.

И още ... 


Мнозина ви защитиха. Усещате ли тази подкрепа и как ви подейства тя?

Канна Рачева: Усетих подкрепата веднага, усещам я и сега. Действа ми добре със сигурност. Помага ми да продължа да виждам смисъла в тази работа, защото ситуацията в обществото не е лека, а и ние всички сме хора. 

Какво всъщност се случва в последните дни по улици и площади през погледа на един репортер с ресор "Правосъдие"?

Канна Рачева: През последните дни хората изразяват гражданското си неподчинение заради несъгласието си с политиката на управляващите - това се случва. Точно това е гражданско неподчинение. Със сигурност има политически, икономически и други интереси, които се пришиват към тях, но исканията на доста различни като възпитание, възраст и местоживеене хора са две - оставки на главния прокурор и на кабинета. Има много млади хора, които всяка вечер показват на по-възрастните (на мен включително), че това не са нашите протести, това не са нашите искания и мечти. Това са техните желания, техните стремежи. И точно затова не бива тези протести да се сравняват с протестите от 2013 или 1990, или която и да е друга година.

Какво мислите за цензурата в медиите, особено сега, когато гражданското недоволство ескалира? 

Канна Рачева: Има цензура - това е безспорно. Но медиите не трябва да се поставят под общ знаменател, защото сме различни. Аз работя в една от малкото свободни медии. Истинският проблем, който прави цензурата възможна, е, че журналисти се съгласяват, допускат и реално съучастват в нея. 

Как се чувствате в момента - уморена, предадена или удовлетворена от работата си? 

Канна Рачева: Чувствам се удовлетворена от работата си. Избрала съм професия, в която ситуации, подобни на моята от онзи ден, не са необичайно явление. Знаете, че от няколко месеца цялата медия bTV е обект на нападки от определени кръгове медии. За мен е важно и се радвам, че мога да продължа да върша работата си в bTV

 

Радослав Бимбалов: Време е да оставим държавата на поколение, което е по-способно от нас