Лица

Киану, хладен бриз над планините

Този човек остава един от малкото със статус "звезда", който въобще не гледа на въпросния статус сериозно. Или точно обратното...

Неговото име е Киану Рийвс. Преведено от хавайски, Киану означава "хладен бриз над планините". Сигурна съм, че всеки е гледал поне един филм с негово участие, просто не мисля, че има човек, който да е пропуснал "Матрицата". Преди да стигне до големия екран, пък и след това, животът, предопределен му от съдбата, е много далеч от безгрижието, което всички си представяме, че съпътства известните и богати хора.

Израснал в проблемно семейство, с баща, който изоставя него и майка му, когато малкият Киану е едва тригодишен, и майка, която се омъжва и развежда още няколко пъти след това, грижите за него и сестрите му в по-голяма степен са поети от детегледачки, баби и дядовци. [[quote:0]] В продължение на няколко години Киану сменя четири гимназии, включително училище за изкуства, от което е изключен, защото е буйно момче. Има и друга причина, която усложнява учебния процес – той страда от дислексия. Науките не са били неговата силна страна, но за сметка на това е имал много обещаващо бъдеще като хокей играч, докато пред него не се е изправило поредното изпитание на съдбата. Получава много тежка травма и това срива мечтата му за кариера в хокея. Но когато една врата се затваря, тази към хокея, трябва да се отвори друга – в неговия случай, тази към актьорската професия.

И ако си мислите, че изпитанията за него са приключили,


сте много далеч от истината. Най-добрият приятел на Рийвс – Ривър Финикс, умира едва 23-годишен, като причината е свръхдоза. Няколко години по-късно Киану среща любовта на живота си – Дженифър Сайм. Година по-късно тя забременява, но за съжаление ражда бебето мъртво в осмия месец на бременността. Този момент е преломен в техните отношения. Заради споходилата ги тежка загуба тя изпада в депресия и отношенията между тях охладняват, но въпреки това те остават близки. Следващият тежък удар за него е след малко повече от година, когато Дженифър загива в автомобилна катастрофа. Оттогава той избягва сериозните връзки и мислите за деца и семейство. [[quote:1]] По-малката сестра на Киану се разболява от левкемия, но за щастие тук изходът е благоприятен. Тя успява да се излекува, а той дарява 70% от приходите си, спечелени от "Матрицата", за лечение на онкоболни.

На фона на всички премеждия, които го сполетяват, Киану Рийвс успява да намери сили и да продължи напред. Както той сам казва, "Може да преодолеете всичко, защото животът си струва да се живее". Снимачната площадка става мястото, където той предпочита да прекарва своето време, а филмите, в които участва, са различни и според мен има за всеки вкус по нещо. Няколко негови филма търпят известна критика и не жънат голям успех, но поредица успешни продукции биват харесвани от зрителите и му печелят определението световна суперзвезда. Аз също имам своите фаворити, сред които са "Скорост", където Киану си партнира със Сандра Бълок, и "Месец любов", в който главната женска роля е изпълнена от Чарлийз Терон. Признавам си обаче, че има и такива, които не съм гледала, и ще трябва да направя нещо по въпроса! [[more]] И след всичко, което ви споделих дотук, е очевидно, че този човек остава един от малкото със статус "звезда", който въобще не гледа на въпросния статус сериозно. Той продължава да живее просто: няма имение с безброй стаи, нито лична охрана, не носи скъпи дрехи, не се притеснява да седне в парка и да общува с хората или пък да отстъпи място в метрото.

Иска ми се да вярвам, че повече хора, чийто живот е успял да се "подреди", независимо дали с много труд или просто по стечение на щастлива случайност са спечелили някаква известност сред обществото, ще успеят да запазят човешкото в себе си. Ще надмогнат прекалената показност, суета, високомерие и ще дават добър пример на останалите, оставайки здраво стъпили на земята. Иска ми се да вярвам, че в сърцата си те ще останат обикновени хора като всички нас, а не "звезди". Киану Рийвс е добър пример.