Лица

Кралицата, която прави костюми за филми и постановки и получава награди

Кралицата, която прави костюми за филми и постановки и получава награди

Маргрете по време на пресконференция в Копенхаген по повод балета "Снежната кралица" през 2019. Кралицата е дизайнер на костюмите и продукцията на балета, който   е нова интерпретация на приказката "Снежната кралица", написана от датския писател от XIX в. Х. К. Андерсен. 

Снимка: Ole Jensen/Getty Images 

Датската кралица Маргрете, която абдикира през януари в полза на сина си Фредерик, спечели местния еквивалент на наградата "Оскар" за най-добър дизайнер на костюми, предаде АФП.

Тя получи отличието "Роберт" за работата си по филма Ehrengard: The Art of Seduction на Netflix. Продукцията е адаптация по книгата на датската писателка Карен Бликсен, известна с мемоарите си "Извън Африка", и режисирана от Биле Аугуст.

Маргрете, която посочи здравословни проблеми, когато обяви изненадващата си абдикация по време на новогодишното си обръщение, не присъства на церемонията за връчването на наградите в Копенхаген в събота. Продуцентът на филма - Марсела Дихман, прие приза от нейно име. Абдикиралата кралица създава и декорите за продукцията, като беше номинира за награда "Роберт" и в тази категория.

Наред с кралските си ангажименти Маргрете от години се изявява и като художник и многократно е работила като дизайнер на костюми и сценограф за Кралския балет и Кралския театър в родината си. 

Много популярна в Дания, Маргрете е учила в Кеймбридж и в Сорбоната, владее свободно английски, френски, немски и шведски език. 

Под псевдоним е превеждала е и пиеси, сред които "Всички са смъртни" на Симон дьо Бовоар, заедно със съпруга си Хенрик (роден във Франция). Маргрете илюстрирала и няколко книги, включително датското издание от 2002 г. на "Властелинът на пръстените" от Дж. Р. Р. Толкин.

Нейни картини са показвани в музеи и галерии в Дания и в чужбина, припомня АФП. През март нейна картина ще бъде предложена на търг от аукционната къща Bruun Rasmussen, която оценява "кралското произведение на изкуството“ на стойност между  11 000 и 15 000 долара. Картината е от 1988 г., годината, в която Маргрете започва официално да излага изкуството си.  

Миналата година Маргрете претърпя операция на гърба, а на 14 януари т.г. , след 52-годишно управление, предаде престола на сина си, който стана крал Фредерик Десети. След абдикацията си тя запази титлата си на кралица, отбелязва АФП. 

 

И новата датска кралица е също толкова интересна...