Лица

Кремена Кунева: "Не искам само да крещя пред парламента, искам да направя нещо"

" Жените сме страхотна сила!"

Кремена Кунева: "Не искам само да крещя пред парламента, искам да направя нещо"

Снимка: Кремена Кунева/ДБ

Кремена Кунева е лицето на фондация "За доброто", която се зае с реформа отвън на здравеопазването и в частност на детското здравеопазване. Финансист по образование, 38-годишната Кунева влиза в политиката като едно от новите лица в листите на "Демократична България" и е сред силното женско присъствие на десните кандидат-депутати заедно с  Надежда Йорданова, Елисавета Белобрадова и Кристина Петкова.  

Познаваме Кремена Кунева с изключителните й усилия и активната работа в помощ на бежанците от Украйна. Тя и фондация "За доброто" бяха и сред първите доброволци след наводненията в с. Каравелово.  

 

Вие сте известно лице от кампанията на фондацията Ви „За доброто“. Не е изненадващо, че влизате в политиката след толкова време социално значима дейност. Каква е Вашата лична мотивация да се кандидатирате за депутат?

- Когато си казал А, трябва да имаш силата да кажеш и Б. Когато имаш възможност, чрез която да се бориш по-ефективно, не трябва да я пропускаш. Ние от „За доброто“ се занимаваме с каузи, свързани с детското здравеопазване, но факт е, че от един етап нататък, те са изцяло политически. Можем да променяме някакви малки локални неща, но без промени в политиката темите за детското здравеопазване стигаш до една стена.   

- „Демократична България“ е една от малкото партии с толкова много жени в листите. И все пак, защо има толкова малко жени в политиката?

- Жените все още са малко навсякъде на управленски позиции. В България още по-малко. Работя във фондация от 8 жени и в по-голям екип, който основно е съставен от жени. Смея да твърдя, че жените сме страхотна сила! 

Ние сме по-оперативни, по-действащи, по-малко говорещи, отколкото действащи. Също така сме доста по-трудни за въвличане в корупция спрямо мъжете.

В нашите морални устои чисто генетично са заложени такива механизми за реакция тип майчински и това ни ограничава  да правим неща, които не са в полза на обществото. А на тези избори жените в листите на „Демократична България“ са повече от всякога и смея да твърдя, че жените са най-представени именно в „Демократична България“. Даже в 25 МИР са 6 жени – повече от всички други избори досега. Тази женска енергия, която е подценявана толкав време, е време да покаже своя потенциал.

 Кой е най-големият проблем в здравеопазването, в което се потопихте надълбоко?

- Корупция. Неефективна система, корумпирана по най-високите етажи на властта. Корупцията си върви на всякакви нива, не е свързана само с пари и е двустранен процес. И когато си затваряш очите. Корумпираният и корумпиращият. Когато ни е страх да говорим за проблемите, когато нямаме смелостта за промяна, ние сме част от този модел на корупция. Бюджетът за здравеопазването не е толкова малък. Голяма част от бюджетните средства могат да бъдат оптимизирани, проследими и това се случва с дигитализация. Така парите могат да бъдат насочвани наистина там, където са нужни.  

 

Кои са другите й приоритети и кой е нейният политически опонент, прочетете тук - в От града!