Лица

Надежда Йорданова: Участието на жени в политиката повдига качеството й

"Променя се начинът, по който се прави политика. Не всичко е „газ до дупка“. Способността на жените да оглеждат нещата от различни страни, да намират пресечна точка между много и различни интереси, е нещо, с което допринасяме в политиката."

Надежда Йорданова: Участието на жени в политиката повдига качеството й

Познаваме Надежда Йорданова като министър на правосъдието и като една от силните и знакови фигури на Демократична България. Познаваме усмивката й, но познаваме и нейната твърдост и решителност в борбата й за независима и работеща съдебна система, за механизъм за отчетност на главния прокурор и промяна в конституцията. Нейната битка за правова държава продължава и след падането на правителството, в което ДБ беше коалиционен партньор редом с Продължаваме промяната, БСП и ИТН, последните от които торпилираха опита за реформи и борба със статуквото. Като министър на правосъдието в рамките на 7 месеца тя и нейният екип работиха по 39 проекта на нормативни актове. В края на мандата й 19 бяха напълно завършени.

Днес Надежда Йорданова е кандидат за депутат на ДБ, водач на листата в 23 МИР - Русе, с преференция 101. С нея разговаряме за постигнатото в рамките на мандата й като Министър на правосъдието, за мястото на жените в политиката и по темата за домашното насилие, по която Надежда Йорданова е направила изключително много - с готов законопроект и смели решения в една доскоро забравена от държавата сфера. 

Госпожо Йорданова, остава една седмица до изборите. Работи ли според Вас слоганът на ДБ в тази предизборна кампания - "Довери се на разума"?

Той обобщава по много ясен начин сърцевината на нашите послания. В момента България има нужда от устойчиви и ефективни решения, за да може да може да преведена през множеството бури, които ни връхлитат, без нито един човек или бизнес да изпадне зад борда. И ако си представим България като един кораб, той трябва да остане цял. За да случи това, решенията и „хрумките“ с еднодневен ПР ефект трябва да бъдат изоставени. Егото на политиците трябва да отстъпи. И като гледаме на всички тези кризи като на възможности, да можем спокойно да предложим устойчиви и работещи решения, като се стремим да постигаме максимално широко съгласие.

Вашата разумна и отговорна позиция стига ли до хората, успяват ли да ви отличат сред останалите политически сили, сред посланията на фона пропагандната, откровените лъжи и манипулациите?  

Борим се за всеки глас, затова сме постоянно сред хората и обясняваме къде точно стои ДБ, кои са нашите ценности и как  ги защитаваме. В сравнение с 2017 г. например хората не само разбират за какво говорим, но разбират и защо това е важно, как ще повлияе върху живота им, върху бъдещето на децата им, върху добруването на родителите и близките им. И подкрепата за ДБ е устойчива. 

Неотдавна бях на пазара в Сливо поле, Русенска област, и хората показаха, че са са наясно например с нашите усилия за осъществяване на съдебната реформа. Да не говорим за борбата с корупцията. За тези проблеми дълги години се говореше, но нищо не беше направено за решаването им. 

Несъмнено ни костваше много от гледна точка на енергия и като усилия, но от ДБ (и като парламентарна група, и като министри в правителство) показахме в месеците, в които участвахме в управлението, че можем да работим за решаването на трудни проблеми, да формираме и предлагаме решения по трудни въпроси, и то ефективни. Такива, които устояват на оспорване и различни атаки.

В сектор Правосъдие например – всяка промяна, която беше свързана със съдебната реформа от гледна точка на ограничаването на правомощията на главния прокурор, както и с механизма за по-добрата демократична отчетност на неговата дейност, беше оспорвана в Конституционния съд и ние устояхме на този тест. Така показахме, че освен че можем да налагаме важните теми в дневния ред в обществото и да говорим за проблемите, можем да предлагаме и да въвеждаме на практика и конкретните решения.

Реалистично ли е да очакваме работещ парламент и ще можете да продължите реформите, които започнахте ?

Реформата на прокуратурата и антикорупционното законодателство ще се случат. Просто това е историческата логика на нещата, за да продължи да се развива България. Разбира се, най-добре е да се случи възможно по-рано. Дали ще има работещ парламент, това е отговорността на всички политически сили, които ще влязат в следващото Народното събрание.

Не искам да пророкувам какво ще се случи. В момента, по време на предизборната кампания, за нас е важно да направим всичко възможно избирателите да чуят нашите послания, за да могат хората да направят информиран избор в деня на вота и да дадат доверието си.

Вие сте една от знаковите фигури на Демократична България. Дойде ли времето на жените в политиката?

Включването на повече жени в листите на Демократична България е естествен процес и това следва от нашите ценности и политиките, които развиваме. Ние следваме европейските демократични ценности, равенството на половете, липсата на дискриминация. Също така, като се върнем към началото на нашия разговор - ние сме за търсене на устойчиви решения, а практиката, включително има има и научни данни за това, показва, че участието на жените в политиката и взимането на важни решения съществено повишава качеството на дебата. И решенията, които се взимат в този процес, са по-устойчиви.

Променя се начинът, по който се прави политика. Не всичко е „газ до дупка“. Способността на жените да оглеждат нещата от различни страни, да намират пресечна точка между много и различни интереси, е нещо, с което допринасяме в политиката. Освен това – повече от половината от населението на Земята е от женски пол. Политиката трябва да представлява хората и да търси решение на проблемите им, което означава, че съответно политическото представителство трябва да отразява тези процеси.

Има обаче обезпокоителна тенденция – има статистически данни и научни изследвания, че жените в политиката по-често са

Продължава на следващата страница...


обект на вербално насилие или заплахи за физическата им неприкосновеност, както и психически тормоз. Трудности, които пречат или отказват някои жени да се включат в политиката.

Вие положихте много усилия за създаването на Закона за защита от домашно насилие, който е на финалната права. Какво предстои оттук-нататък, при условие, че следващият парламент има достатъчно време да се заеме с този въпрос?

Проектът, който аз като министър на правосъдието и моя екип изработихме, след много етапи, срещна широка обществена подкрепа. Така че имаме готов законопроект, който още в първите седмици на Народното събрание може да бъде обсъден. Той предвижда много съществени промени – на първо място се разширява подкрепата на жертвите на домашно насилие, включват се повече казуси и се разширява обхватът на случаите, когато хората могат да потърсят защита. Разширява се безплатната правна помощ, увеличават се мерките за защита, например – сега имаме абсурдна ситуация, в която имаме издадена ограничителна заповед, но насилникът има законно притежавано оръжие. Имали сме за съжаление подобни трагедии. Без да нарушава заповедта, без да се доближава физически до жертвата, той я застрелва.

Друг важен момент е, че се акцентира върху програмите за превенция и различни програми, които да бъдат финансирани от държавата. Различни мерки за работа с насилниците, различни програми за справяне с агресията и контрол на гнева.

Вероятно задължителни психологически терапии?

Това ще бъде обект вече на конкретни програми, но голямото и важното в този законопроект е, че държавата се ангажира сериозно в този процес и поема по-голяма отговорност. Предвижда се да се създаде национален орган, който да регулира и контролира прилагането на всички тези политики. Също така държавата ще поеме финансирането на националния телефон за жертвите на насилие, защото в момента знаете как стои въпросът – това е една прекрасна инициатива на неправителствения сектор, но е една постоянна борба за неговото съществуване.

Какво друго? Регистър на случаите и насилниците?

Да, защото в момента всяка една мярка се взима без наличие на надеждни данни, част от сигналите попадат в МВР, част в системата на 112, други се пазят в районните прокуратури. А тази информация е важна както за количествената оценка за формиране на държавните политики, така и с оглед на проследяване на случаите. За съжаление много от случаите са проява на рецидивизъм.

От дългия ни опит на работа с жертви на насилие в кампанията „Не си сама“ знаем, че именно липсата на справедливост и усещането на тези хора, че са оставени сами, че не са защитени от закона, често е най-големият проблем. Смятате ли, че ако бъде приет, този закон ще гарантира качествена промяна в обществото?

Предложенията в законопроекта са сериозна крачка напред. Те са много модерни, много нови и нека да вземе за пример създаването на консултативните центрове, които се предвиждат, където да се предлагат всички услуги – социално подпомагане, правна помощ, здравна грижа, тоест да не се налага жертвата да обикаля, в този тежък момент, по всички възможни институции. Друг важен момент е жертвите на насилие да могат да се обръщат с искане на заповед за незабавна защита, независимо от институцията, където се намират – чрез болницата, чрез общинската служба, чрез МВР, тоест да не трябва тепърва да търсят адвокат и да се обърнат към съда.

Това би било наистина изключително удобно и ще им спести много време и нерви…

Като споменахме съда, имаме и различни предложения, които да забързат производството за предоставяне на закрила и един много нов момент – задължението на съда да прави оценка на риска. Тук трябва много внимателно да се направи методология, по която да се прави тази оценка. Защото в дългите дебати около законопроекта се изясни едно обстоятелство, за което ние не трябва да си затваряме очите – а именно че понякога производствата за домашно насилие се използват и като оръжие между двамата партньори.

За борбата за родителски права ли?

Ами не само, има и случаи за партньори, които не могат да си разделят бизнеса. Разбира се, най-често потърпевши са децата, но има и много случаи, които са извън спора за родителските права. Затова оценката за риска е много важна – за да покаже какво точно се случва, но и каква е опасността от рецидив. Ние като цяло засилваме служебното начало на съда в тези случаи, защото в момента голяма част от информацията, която се събира в тези производства – за да се изясни обективната истина, зависи от активността на единия от двамата адвокати – на едната или на другата страна. А не би трябвало да е така. А тази информация се намира в една или друга държавна или общинска служба и съдът би трябвало да я изиска служебно.

А как все пак беше засегнат въпросът за родителските права в новия законопроект? Знаем, че това е съществена част от проблемите в семействата с насилие и че е една доста чувствителна, меко казано, тема?

Въпросът за родителските права е от компетенцията на Семейния кодекс. Това, с което се занимава ЗЗДН са мерките за закрила – какво се прави тогава, когато насилникът е този, който упражнява родителските права. И тук трябва да се каже изрично, че всяко решение трябва да вземе предвид интереса на детето.