Лица

Невероятната история на завръщането на Ели Скорчева на екран, разказана от Deadline

За „Уроците на Блага“ се казва, че е „удар, невиждан от добрите провокативни години на Ларс фон Триер и Михаел Ханеке“...

Невероятната история на завръщането на Ели Скорчева на екран, разказана от Deadline

Стефан Командарев<br /> Снимки: Светослав Стоянов

"Това може би е завръщането на десетилетието" - така започва материалът на Deadline, посветен на българската актриса  Ели Скорчева, звездата от българското предложение за „Оскар“ тази година - филма „Уроците на Блага“ на Стефан Командарев. 

Статията „Невероятната история за завръщането на Ели Скорчева на екрана след три десетилетия в българския филм „Уроците на Блага“, който се надява на „Оскар“ е написана от редактора в сайта Нели Андреева и проследява в детайли жизнения и творческия път на Ели Скорчева от кандидатстването й във ВИТИЗ (днес НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“ до завръщането й на екран в новия филм на Командарев, съобщава БТА.

„Това може би е завръщането на десетилетието. В първата си филмова роля от почти 30 години насам влиза българската актриса Ели Скорчева, която се отдаде на самоналожено изгнание от киното, сменяйки професии и работейки всякаква работа, включително като чистачка“, разказва авторката. 

 

Страхотна статия за Ели Скорчева в Deadline! Кампанията на "Уроците на Блага" за THE 96TH ACADEMY AWARDS - BEST...

Posted by Stephan Komandarev on Thursday, 2 November 2023

Кандидатстването й във ВИТИЗ е свързано с перипетии – закъснява за изпита, защото се снима за телевизията, и по съвет на портиера си вади медицинско, за да се яви на друга дата. Взима приемния изпит безпроблемно, въпреки че няма никаква предварителна подготовка. Насочва се към театъра, защото неуредиците в българското кино по това време я отвращават: „Хаосът, това, че никой не знае какво точно прави, изобщо не ми хареса и ме накара да се закълна, че никога повече няма да се занимавам с кино“, разказва тя за първия си опит на снимачната площадка.

Неудовлетворението й стига дотам, че отказва да предаде снимка за каталога за кино кастинги на учебното заведение. Въпреки това, когато е във втори курс, получава покана за главна роля в трисерийния телевизионен сериал „Адаптация“. Именно там изгрява звездата й и следват покани за водещи кино и театрални постановки.

Докато актьорската ѝ кариера процъфтява през 80-те години на ХХ век, продължава статията - Скорчева поема рискове в подкрепа на каузи, противопоставящи се на комунистическия режим, включително гладна стачка в знак на солидарност с чешкия дисидент (и бъдещ президент) Вацлав Хавел и петиция срещу кампанията на правителството за насилствена промяна на имената на българските турци.“

Скорчева също така дава лицето и гласа си на демократичното движение след падането на комунизма през 1989 г., но по-късно се оттегля от политиката, след като опозиционните партии стигат до парламента и правителството.

Има още...


Десетилетието на 90-те е мрачно за културата като цяло и за киното в частност, се казва в материала. „Това беше съкрушителен удар за българското изкуство. За период от 8-10 години нямаше кино, то беше мъртво“, спомня си Скорчева.  Без филми и с пиеси, до голяма степен подкрепени от изгряващи олигарси и босове на организираната престъпност, тя решава да напусне бизнеса.

Всичко, което ми беше предложено, беше огромен компромис“, казва Скорчева за мотивите си. „Не исках да изчезвам бавно и да бъда унижавана; исках да си тръгна с творчество, от което не се срамувам, докато все още съм на върха на кариерата си.“

Скорчева работи в застрахователна компания и получава диплома по мениджмънт и маркетинг за застрахователния бизнес. Работи и в строителна фирма, където използва гимназиалното си образование.

След осем години, прекарани в грижи за болните ѝ родители, след смъртта им тя се оказва „в дълбока дупка - финансова, физическа, емоционална, психологическа, но и социална“. Започва работа като ръководител на персонала на фирма за чистота, където редовно участва в почистването заедно с екипа си. 

Скорчева все още работи като чистачка, когато започва да снима „Уроците на Блага“. Чувствайки се забравена от новото поколение български режисьори, по това време тя почти е била спряла да обмисля професионално актьорско завръщане.

Случайността изиграва роля за завръщането на Скорчева на голям екран. Тя разхожда в парка кучето си Джери – френски булдог, когато се среща с друг „кучкар“, който се оказва кастинг директор от старата школа и я разпознава като бившата голяма актриса. Кани я за филм – оказва се новата продукция на Стефан Командарев. Както винаги, първото нещо, което Ели прави, е да поиска сценария. Прочита го за един ден, харесва й, и разписва. 

Невероятната история на завръщането на Ели Скорчева на екран, разказана от Deadline

В „Уроците на Блага“, мрачна социално-реалистична драма, за която в рецензията на „Холивуд Дедлайн“ се казва, че е „удар, невиждан от добрите провокативни години на Ларс фон Триер и Михаел Ханеке“, Скорчева играе Блага, наскоро овдовяла пенсионирана учителка, която става жертва на телефонни измамници. Без да получи помощ от властите, банката или отчуждения си син, след като губи всичките си пари, Блага поема нещата в свои ръце и се изправя срещу престъпниците, които са я измамили в една история, която „взима неочакван и шокиращ обрат в разтърсващата си кулминация“.

Заставането пред камерата след 30-годишно отсъствие не е трудно за Скорчева, която играе изцяло без грим. „Опитът, който бях натрупала през това време, ме беше направил по-добра“, казва Скорчева пред Deadline и допълва: „Беше по-лесно да се работи и много по-приятно“.  

 

Posted by Уроците на Блага / Blaga's Lessons on Thursday, 13 July 2023

Скорчева гледа готовия филм за първи път на световната му премиера в Карлови Вари и той надминава всичките ѝ очаквания. И макар че е щастлива от наградите, „най-прекрасното преживяване в Карлови Вари не беше, когато ми връчиха статуетката, а когато филмът свърши на премиерата и хората започнаха да ръкопляскат и да стават на крака“, спомня си актрисата. Тя се надява, че ще има още, след като официалната премиера на филма в България се състои по-късно този месец. Междувременно работи като асистент на управителя на детска болница в София. „Трябва да работя, нямам пенсия“, казва Скорчева пред американския сайт.

Що се отнася до уроците, които е научила, един от тях е да отстоява това, в което вярва, и да прави нещата по свой начин. „На второ място, благодарна съм за всяко едно нещо, което се е случило в живота ми, защото всички те са ми дали ценни уроци, донесли са ми радостно или отрезвяващо преживяване и са ме довели до уроците на Блага“.