Лица

Опра Уинфри - от парцалено момиче до кралица на медиите

Невероятната съдба на една жена

Познаваме Опра Уинфри като модел за подражание, водещa, актриса, продуцент, филантроп и бизнесдама. Неведнъж е определяна като една от най-влиятелните жени в света, печелила е множество награди за проектите, по които работи, но преди всичко това животът ѝ е белязан от много изпитания.

Тя се ражда на 29 януари 1954 в Кусиаско, щата Мисисипи, тогава майка ѝ Вернита е на 19 години и е прислужница, а баща ѝ се казва Върнън Уинфри и по това време работи за въоръжените сили. Кръстена е Орпа, по името на образ от библейската книга „Рут“, но много често хората произнасят името грешно и така постепенно дори самата тя започва да се нарича Опра. Първите 6 години от живота си прекарва в голяма бедност с баба си Хати Мей, изработва сама дрехите си, най-вече от чували за картофи, от което идва и прякорът ѝ „Чуваленото момиче". А днес я наричат „Кралицата на медиите“.

После майка ѝ я взима при нея и по-малката ѝ полусестра Патриша в щата Уисконсин, изпраща я за кратко да живее и с баща си в Тенеси. Вернита ражда още едно момиче, което дава за осиновяване (то също се казва Патриша и за неговото съществуване Опра разбира чак през 2010-а) и едно момче, Джефри.

Скоро след това още едно тежко обстоятелство се появява в живота ѝ – сексуалното насилие от страна на чичо ѝ, братовчед ѝ и семеен приятел. Когато е на 14, Опра забременява, но ражда преждевременно момченце на име Канаан, което не оцелява. Днес няма деца и няколко пъти е споделяла, че не иска да става майка, защото самата тя не била добре третирана от своята собствена.

Опра Уинфри - от парцалено момиче до кралица на медиите

След тежката травма да роди в ранните си тийнейджърски години, Опра започва да лъже Вернита, да се кара с нея, да краде от парите ѝ, затова тя отново я изпраща при баща ѝ и никога повече не я взима обратно. Именно тогава образованието се превръща в основна цел на Опра – в гимназията става отличен оратор, състезава се и дори печели конкурс, който ѝ осигурява стипендия за Университета Тенеси в Нашвил, където по-късно учи комуникации.

Тогава започва същинската ѝ кариера – става най-младата и първата цветнокожа водеща на новините на местната телевизия WLAC, а на 8 септември 1986 г. стартира националното излъчване на собственото ѝ токшоу – „Шоуто на Опра Уинфри“. Един от най-големите му успехи е интервю с Майкъл Джексън (1993), което е определено като четвъртото най-гледано събитие в американската история – повече от 35 милиона зрители са пред малкия екран в този момент.

Опра се развива в толкова много области, че е немислимо да изредим абсолютно всички. Година преди началото на шоуто ѝ се снима в „Пурпурен цвят“ на Стивън Спилбърг, за него е номинирана за две награди „Оскар“ и две „Златен глобус“. Става продуцент на филмови проекти, сред които е и „Възлюбена“, по името на книгата на писателката и носителка на „Пулицър“ Тони Морисън.

Пише „Животът, който искаш“, в продължение на няколко години издава списанията “O, The Oprah Magazine” и “O At Home”, имала е и собствена радиостанция „Опра“. Създава благотворителната организация „Ангелска мрежа“, с която подкрепя хора по целия свят, включително бедните момичета в Южна Африка – за тях създава Лидерската академия за момичета на Опра Уинфри. Често изнася мотивиращи речи на дипломирането на момичета от различни университети в САЩ, а всичко това съчетава и с любовта – от 1986-а е с автора и бизнесмен Стедман Греъм, двамата са сгодени от 1992-ра, но до сватбена церемония така и не се стига.

Вижте откъс от речта ѝ, произнесена пред завършващите женския колеж „Спелман“:

„Бъдете кралици. Бъдете различни. Бъдете първооткривателки. Бъдете начело. Бъдете жени, които пред лицето на неприятностите продължават да прегръщат живота и вървят безстрашно към предизвикателството. Приемете го! Търсете истината и владейте своето кралство, каквото и да е то – дом, работа, семейство – с изпълнено с обич сърце“.

Книгата на Мишел Обама е събитие!

Книгата на Мишел Обама е събитие!