Лица

От Судан до Valentino: историята на модела Адут Акеч

Тя е лицето на новия аромат на марката.

Адут Акеч е само на 19 години, но животът й е достоен за филмов сценарий. Наскоро с Ануар Хадид станаха звездите в новата кампания на Valentino Beauty, но ако се върнем само няколко години назад, животът на Адут съвсем не е бил толкова розов, колкото роклята, която носи на снимките. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Adut Akech Bior (@adutakech) на

Семейството й бяга от Южен Судан, заради продължителната гражданска война, геноцид и глад. Адут е родена на път към бежански лагер под егидата на ООН в Кения, където живее до 5-годишна възраст. Вижда как по-възрастните от нея се страхуват и се замислят какво ли би било бъдещето им след това място, но самата тя усещала, че има "почти" нормално детство. Признава, че не притежавала много неща, но имала покрив над главата си и храна. Не е имала толкова дрехи, колкото сега, но са й били достатъчни, за да може да се чувства спокойна и да се събужда всеки ден с мисълта, че е благодарна да има възможността да играе с братовчедите и приятелите си. 

След като тя и семейството й напуснали лагера, пътували из Кения в очакване на визите си. Ароматът, с който и до днес свързва дома е бакхур – тамяново дърво с ароматни масла и подправки. Майка й, Мери, винаги приготвяла ястия от традиционната кухня, а мирисът на чесън, кимион и кориандър са трайно съхранени в съзнанието й.

Когато била на 8, със семейството й се преместили в Австралия, където по това време живеели леля й и по-голямата й сестра. "Бях много развълнувана, особено от това, че мога да ходя на училище, което в Кения беше доста скъпо начинание."

Адут споделя, че е знаела само суахили, родния й език, а в училището, в което учели деца от цял свят, тя трябвало да се научи да говори английски. Признава, че не се чувствала на място, а по-късно, когато се преместила в друго училище, децата й се подигравали, защото била по-висока и нямала типично подредената холивудска усмивка. "С течение на времето осъзнах, че точно тези черти ме правят уникална."

На 13 тя вече знаела, че иска да бъде модел, след като дефилирала в импровизирано ревю по инициатива на нейната леля. След него на шега подписала с модна агенция, а на 16 години вече била в Париж за първото си голямо модно ревю за Saint Laurent, с което започва и кариерата й в модната индустрия. 

"Всичко се случи... като че ли за един миг. Изобщо не осъзнавах какво правя тогава, а беше само преди 3 години. Оттогава не съм спирала да вярвам в мечтите си и да работя, за да ги постигна."

Само година след своя дебют вече дефилира за редица световни брандове – от Off-White до GivenchyDior, Chanel и Versace. Адут е украсила кориците на едни от най-известните модни списания по света.

Екзотичната красавица споделя, че най-прекрасното чувство, което изпитва, е когато някой й каже, че точно тя е неговият вдъхновител и модел за подражание. Адут работи с ООН в подкрепа на бежанците, защото иска да покаже на света, че тези хора не се различават по нищо от останалите. А нейната история е доказателството за това. "Винаги ще се гордея с това, че съм бежанец, независимо къде съм и колко съм успешна в кариерата и живота си."

 

Кой е моделът с най-тъмната кожа в света?