Лица

Павел Добрев и ароматният свят на сапуните

Изцяло натурални и с невероятна грижа за кожата

Изключително ароматни, изцяло натурални и с невероятна грижа за кожата са сапуните на FunkyLab, с които вече сме ви срещали на нашия Mish Mash Fest. Зад сравнително новия бранд стои Павел Добрев, който е днешният ни герой в поредицата myStory powered by myPOS. В нея ви срещаме с хендмейд творци, които въпреки предизвикателствата през последната една година намират вдъхновение да създават красиви неща и продължават да развиват малкия си бизнес. Как се създава бранд по време на пандемия, защо точно сапуни и с какво още предстои да ни изненада FunkyLab, си говорим с Павел.

Как се роди идеята за създаването на FunkyLab?

Павел: Идеята зад самото име се роди доста спонтанно, но зародишът за производство на собствени козметични продукти е от 2015 – 2016 година.

Защо точно сапуни?

Павел: Производството на миещи средства винаги е била интересна тема, а с напредване на времето реших, че имам възможността да приложа знанията и идеите си върху продукт, който беше изцяло нов за мен, а именно – сапуна. Пазарът е пренаситен на синтетични препарати, докато натуралните сапуни не само са щадящи към кожата, но и към околната среда. Някак си се получи идеалната комбинация – здрава, чиста, подхранена кожа и незамърсена околна среда.

С какво се отличават те от другите, които се предлагат на пазара?

Павел: Опитвам се да дам сила и креативност на идеите, които според мен биха имали синергитичен ефект от гледна точка на вложени материали.

Най-важното при създаването на един такъв продукт е да има балансиран състав, който да включва в себе си ефективност и издръжливост.

За направата им използвате изцяло естествени и натурални продукти. Как  избирате отделните съставки и откъде си ги набавяте?

Павел: Съставките се подбират след дълго проучване и тестване на самите рецепти. Опитът ме е научил, че колкото тестването е по-дълго, толкова продуктът е по-добър. Работя с доста доставчици, които предлагат натурални и биосертифицани продукти.

Колко време отнема създаването?

Павел: Казват, че всеки един козметичен продукт има "бебешки" период от около две години. Мисля, че ние току-що минахме нашия и се надяваме да се затвърдим с качествени продукти.

Харесвам много сапунът Smooth Cappuccino, но кои са вашите бестселъри или супергерои, както ги наричаш ти, и защо?

Павел: Бестселър в момента става сапунът ни с биосироп от Агаве, който имахме чудесната възможност да представим на последния Mish Mash Fest, за което изключително ви благодаря! Оказва се, че всеки се хвали как след употреба кожата става изключително мека и подхранена, а това е музика за ушите ми.

За теб самия това хоби ли е или вече се превръща в основно занимание?

Павел: Занимавам се с козметика от далечната вече 2012 година. Със сапуните стартирах като хоби, но има вероятност да стане и едно от основните ми занимания.

Как се реши да създадеш собствен бранд именно по време на пандемия?

Павел: Всичко покрай FunkyLab се стартира точно преди пандемията, тъй като беше готово и чакаше момента си, за да види бял свят. А може би и самата пандемия се яви като катализатор, защото кой е по-добрият момент от този – да пуснеш сапуни на пазара във времена, в които всеки трябва да е с чисти ръце?

С какви предизвикателства се сблъска и има ли това своите предимства?

Павел: Единствените предизвикателства бяха времеви.

Последната една година ни се налага да пазаруваме предимно онлайн, но ти участваш и на различни големи базари. Доколко е важна личната ти среща с хората, които избират твоите продукти?

Павел: Предпочитам личната среща. Чрез нея мога да пренеса целия си опит и мотивация в няколко кратки изречения, а те да бъдат достатъчно убедителни за да могат хората да закупят частичка от сапунената ни магия.

В същото време обаче се налага да спазваме дистанция. Как отговаряш на тези условия?

Павел: Предпазните средства винаги трябва да са на лице!

Улеснява ли те безконтактното плащане, когато участваш на големи базари?

Павел: Изключително много ме зарадвахте като ми предложихте безконтактния ПОС терминал на myPOS. Това мъничко и практично устройство ни спаси на последните базари. Оказа се, че изключително много хора предпочитат плащанията с карта в тези болнави времена и мога да кажа, че съм един горд собственик на чудното терминалче!

Подготвяш ли нови изненади и нови сапуни за новия сезон?

Павел: Подготвяме още един модел сапун с конопено масло, както и няколко шампоана, балсам за коса и евентуално един лек ежедневен серум за лице, но той ще остане за по-нататък.

С подкрепата на myPOS