Лица

Прея: "Социалните мрежи определено налагат стереотипи"

За смелостта да следваш себе си

Прея: "Социалните мрежи определено налагат стереотипи"

Снимка: Аелита Спиридонова

Прея е едно от най-ярките момичета на българската музикална сцена и всяка среща с нея е вдъхновяваща и изключително зареждаща. Точно като цветовете, с които често можете да я видите облечена. През годините младата певица неведнъж се е сблъсквала със стереотипите на околните, както и с неодобрението им. И ако е имало момент, в който се е опитвала да се слее с тълпата (неуспешно, разбира се), то отдавна е загърбила хейтърите и очакванията на другите, за да върви уверено по своя път, следвайки само себе си. Превърнала е слабите си страни в най-голямото си предимство и е истинско вдъхновение, особено за онези, които се притесняват, че не влизат в живота по калъп от точни мерки и размери. За модата, музиката, експериментите и смелостта да бъдеш себе си си говорим с Прея по повод новото страхотно видео на Fashion Days и кампанията #followmyself.

 

Според теб до каква степен модата и музиката са свързани и на теб доколко модата ти е помагала при изграждането на твоя имидж като изпълнител?

Според мен и модата, и музиката са начини за себеизразяване, изразни средства, чрез които можеш да си предадеш концепцията и затова колкото по-интердисплинарно е дадено произведение, от моя гледна точка, толкова повече сетива може да докосне и по-лесно може да стигне до хората. Също вярвам, че за един артист колкото повече аспекти на своя образ и своето изкуство може да роди сам и да си представи, толкова по-добре.

Преди време ни беше споделила, че гардеробът ти е като маскен бал. Все още ли обичаш да експериментираш със стила си?

Да, гардеробът ми все още е това еклектично място, макар че малко по малко опитвам да си създавам и капсулен гардероб с неща, които да не са толкова свързани с тенденциите, да не са толкова отличителни и да мога да използвам години напред, да са по-универсални.

Как стилът ти се е променял през годините и с какво мислиш, че се откроява в този момент от живота ти?

Определено се е променил с годините, драстично. В същото време това, което си е останало константа е наистина любовта ми към експериментите, към цветовете, към необичайните комбинации и вярвам, че това ми е останало запазена марка и до този момент. Дори не се отнася само за гардероба ми, а за личността ми като цяло.

Винаги ли си проявявала смелост да бъдеш себе си?

Иска ми се да отговоря с „да“, но не е точно така, защото в тийнейджърските си години и аз минах през този период, в който много не исках да се откроявам, макар че знаех, че е неизбежно и може би точно заради това полагах неистови усилия да се слея с тълпата или обстановката, което си представете колко е трудно, дори невъзможно.

Имала ли си моменти, в които си се съобразявала с определени очаквания?

Определено съм имала моменти, в които поне съм се опитвала да се съобразя с определени очаквания, отново свързани с отговора на предния въпрос. Аз наистина изпитвах нужда да успея да се слея. Не исках да привличам вниманието, макар че в същото време винаги ме е влечало да бъда интересна и да съм в центъра на събитията.

Беше някакъв необясним микс от емоциите на едно подрастващо момиче.

Случвало ли ти се е да чуваш/четеш лоши коментари именно заради начина, по който си облечена?

О, да, определено ми се е случвало. Неизбежно е, тъй като наистина от един момент нататък абсолютно изтрих идеята и стремежа да се сливам с тълпата. Започна много да ми харесва да се откроявам, приех тази своя черта и започнах да я прегръщам и да си партнирам с нея. Затова абсолютно неизбежно е да предизвиквам лоши коментари, понеже има как да погъделичкам по-консервативните зрители, например. Случвало се е, но истината е, че много по-често се случва точно обратното.

Има още...


Някога влияела ли си се от хейтърите, особено онези в социалните мрежи? Сега влияеш ли се от тях?

Генерално не, научила съм се да имам щит. Така или иначе в почти всички случаи хейтърите в интернет не отправят състоятелна, градивна критика, повечето от тях са тролове. Когато критиката е градивна, се е случвало наистина да проведа комуникация с въпросния човек, дори и да е тръгнал по-хейтърски от общоприетия и полезния начин, аз съм отворена. Също така си признавам, че ми се е случвало няколко пъти да вляза в конфронтация с хейтъри, когато не ми е било ден.

А лайковете важни ли са?

Не мога да отговоря универсално, защото истината е, че са важни, да кажем, от търговска гледна точка, защото наистина могат да бъдат конвертирани в материални, и не само, активи. От емоционална гледна точка не би следвало да им отдавам такова значение. Аз лично не го правя, макар че и аз съм човек, и аз имам его.

Тренирала съм се да не отдавам твърде голямо значение на лайковете, защото те наистина са абстрактни.

Социалните мрежи имат много положителни страни, но и доста негативни. Доколко се чувстваш зависима от тях?

Със сигурност бих могла да живея без социални мрежи, убедена съм в това. Но истината е, че сега, докато не ми се налага, даже напротив – за мен е добре да го правя, от много гледни точки. Признавам си, че прекарвам доста дълго време в тях. Старая се да ги използвам по най-полезния начин, защото те имат изключително много позитивни страни и се старая да се пазя и съхранявам от негативните такива. Когато усетя, че може би започвам да отивам към по-негативната посока, си взимам лека почивка.

Според теб социалните мрежи налагат ли някакви определени стереотипи?

О, да, социалните мрежи определено налагат стереотипи. Сблъскваме се с чисто нов вид идеали за красота, които са още по-недостижими и нереалистични, защото до голяма степен са още по-нереални в сравнение с тези, които бяха през 90-те и 2000-тa. Интересен е този момент от историята, ще видим колко дълго ще продължи. Истината е, че развитието е доста динамично и всяка следваща година положението е по-различно от предходната. Аз го наблюдавам с интерес този момент от дигиталната и културната ни история.

Кои са стереотипите, с които ти си се сблъсквала най-често във времето?

Истината е, че в България сме доста консервативни. Аз, разбира се, цял живот съм се сблъсквала с дадени стереотипи, свързани с моята фигура и моето тяло, например. Много често ми се е случвало, и дори все още ми се случва, да бъда поканена на фотосесия, ревю или нещо сходно и да няма моя размер дрехи или да вляза в магазин и най-големият размер да е по-малък от моя. А аз вярвам, че наистина има много жени, които приличат на мен и стереотипното тяло, на което се шият повечето дрехи, не е за нашите фигури.

Понякога нашите слаби страни могат да се превърнат в най-голямото ни предимство. На теб случвало ли ти се е?

О, да, имам чувството, че ми се е случвало повече, отколкото на средностатистическите хора. Аз постоянно се опитвам да мотивирам всеки, когото усетя, че има нужда именно от това. Разказвам за своето детство, което далеч не беше толкова отдавна, но тогава голяма част от моите, сега бих ги нарекла качества, по една или друга причина, съм ги смятала за недостатъци и едно по едно всяко от тях започва да се превръща в мое предимство. Това ме прави много щастлива, мотивира ме и ме вдъхновява, и се надявам да действа така и на околните.

Сподели скоро в твой пост в Инстаграм, че си отворена към нови колаборации. Докъде би стигнала в експериментите с музиката и с кого си мечтаеш да направиш дует?

Да, много съм отворена, напоследък активно колаборирам със свои колеги и това много ме вдъхновява и ми отваря кръгозора. Искам да продължавам да го практикувам, така че съм абсолютно готова за голямо разширяване на комфортната си зона, бих казала.

Иска ми се да се предизвикам и да се видя, дори и самата аз в различна светлина, разбира се, най-вече и публиката да види това.

С подкрепата на Fashion Days