Лица

Санна Марин пред Elle: Не е проблем, че танцувам, а че съм "твърде секси"

Санна Марин пред Elle: Не е проблем, че танцувам, а че съм "твърде секси"

Санна Марин 

През 2019 г. тя стана най-младият министър-председател в света, а година по-късно се доказа и като един от най-успешните заради начина, по който се справяше с пандемията. Тя привлече вниманието и твърдата си позиция си думи срещу могъщия руски съсед след руската агресия срещу Украйна, както и с подаването на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО. BBC я нареди сред 100-те вдъхновяващи жени, беше избрана да присъства на корицата на тематичния брой на сп. Time за влиятелни лидери - Time100 Next, а германският Bild я нарече "най-готиния премиер на света".  

Поведението й обаче невинаги се харесваше в родината й, където местните таблоиди я нарекоха „купонясващата Санна“, заради посещението в нощен клуб, когато е била контактна с ковид, и разпространение на видео за щуро парти в официалната резиденция, заради което е принудена да си направи тест за наркотици. Тя беше обект и на откровено сексистки нападки - например заради фотосесията за корицата на финландското списание Trendi, на която се появи с елегантен черен блейзър на голо и бижу, което подчертава дълбочината на деколтето й.  Бившата премиерка на Финландия промени промени представата за това какъв трябва да бъде един политик.   

"Сана Марин е най-близкият еквивалент на рок звезда в световната политика"

"Наистина Санна Марин е най-близкият еквивалент на рок звезда в световната политика. Тя облича кожено яке, когато се среща със световни  лидери и има 1 милион последователи в Instagram, където публикува снимки, на които позира със знаменитости и купонясва с приятели на музикални фестивали", пише за нея Кейли Уебли Адрър, представяйки обширно интервю с бившата финландска премиерка.

В него тя разказва за детството си и как е попаднал в политиката. Коментира различните спорове, в центъра на които попада, докато е министър-председателка, както и видеото, което предизвика остри критики и ожесточени спорове в социалните медии. Тя споделя, че е почувствала, че се "нахлува в личния й живот" и го преживява като лична атака.

„Проблемът не беше моят танц - истинският проблем беше, че изглеждах твърде „секси“. 

Марин смята, че в основата на скандала с видеото (както и нападките заради фотосесията с "дълбото деколте") е фактът, че обществото все още смята, че е негово право и задължение да решава как трябва да се държат и изглеждат жените, както и какви действия предприемат.  

"Това е нещо, което никой не иска да каже: Проблемът не беше моят танц. Виждали сме други политици да танцуват, пеят и пият. Истинският проблем беше, че изглеждах твърде секси. Това е начинът, по който танцувах, начинът, по който се представих. Погледнах в грешната посока. Бях твърде млада. Облякох се по различен начин, отколкото хората очаквах. Движех се по начин, който някой смята за неправилен".

Всичко, което една жена прави – независимо дали става дума за това как отглежда детето си, как върши работата си, как живее личния си живот или какво носи - се гледа под лупа, казва още Сана Марин, която не се извинява за това, че не се е променила, ставайки министър-председател и споделя, че не е очаквала и не разбрала какъв интерес за медиите ще представлява поведението й. 

"Не исках да се променям. Исках да покажа на младото поколение, особено на младите жени, че могат да бъдат себе си", казва още тя пред изданието.