Лица

Стефани от Лондон: Всички заедно сме по-силни от управляващите

Хората са наистина жадни за промяна, затова са навън

Стефани от Лондон: Всички заедно сме по-силни от управляващите

Снимка: Личен архив

Стефани Лалева е на 21 години, живее в Лондон от шест години, има бакалавърска степен по социология, а сега прави магистратура по "Интернационален маркетинг" в  "Кингс Колидж. Тя е истинско градско момиче, което обича динамиката на метрополиса, но също така цени спокойствието, природата и пътешествията. Определя себе си като работохолик, като си признава, че това не винаги ѝ носи само позитиви. Тя е лицето на протестите в Лондон, като не пропуска и ден пред посолството ни в столицата на Великобритания. За мотивацията си, за исканията на протестиращите и за мечтите си за една по-добра България  разказва специално за нас, Момичетата, самата Стефани. 

Какво провокира едно много красиво, будно и умно момиче да застане начело на протестите в Лондон?

Стефани Лалева: Когато коронавирусът се разпространи и в Лондон, всички мои приятели и познати се върнаха в България и аз останах сама в града. Винаги съм се интересувала от нещата, които се случват по света и у нас, от това, което става около мен. Още в първия ден на протестите в София – 9 юли, всички мои приятели там бяха на първа линия от обяд, звъннаха ми и ме помолиха да разпространя каузата и в Лондон. Много ми се искаше и аз да можех да съм там с тях и затова още същата вечер реших да направя и аз протест пред Българското посолство. Създадох фейсбук събитие и на следващият ден в 12:00 часа на обяд застанах сама с един лозунг и чаках някой да дойде. Не обичам да се оплаквам и когато дойде момент да се действа, не мога да гледам отстрани и да седя безучастна. Имам надежда и знам, че алтернатива винаги има. Най-малкото съм видяла една подредена и демократична държава и съм убедена, че това е възможно и у нас. 

Как стана така, че протестиращите българи в Лондон ти гласуваха доверие да бъдеш техен организатор? 

Стефани Лалева: Привечер в първият ден от протестите най-накрая дойде едно момче, което тогава все още не познавах – Филип. Той беше с цялата си група приятели, разбрахме се да съберем сили и оттогава той ми помага адски много. Оттам нататък всичко беше много спонтанно, организацията е многопластова и всеки един от протестиращите има своята роля в нея, вече не съм сама. Иначе мисля, че другите ми се довериха, защото видяха, че не съм политически обвързана, а просто наистина искам позитивна промяна, за да можем най-накрая всички ние да се върнем в България. 

Какво мотивира всички вас, протестиращите в столицата на Великобритания, да пътувате всеки ден с часове, за да заявите разочарованието си от властта в родината? 

Стефани Лалева: Много ми е трудно да говоря от името на другите, но от това, което чувам и виждам, става ясно, че хората са наистина жадни за промяна. Прекалено дълго време търпим едно и също управление, което води до деградация на страната ни. Ние сме изгонени от липсата на перспектива и развитие у нас. Мисля, че протестиращите са мотивирани  от това, че семействата и приятелите им са навън всеки ден и искрено желаят да ги подкрепят, дори от разстояние. На никого от нас не му е приятно да живее емигрантски живот и да плаща данъци за развитието на чужда икономика.

Как лично ти съвместяваш ежедневните си задължения с гражданската си позиция? 

Стефани Лалева: За мой късмет лекциите ми започват отново през септември, като в момента само работя. Първите 17 дни от протеста не бях работила, защото физически не ми достигаше времето. Сега обаче се справям доста по-добре с организацията и сме си разпределили ролите така, че да може всеки от нас да ходи на работа и да идва пред посолството, без да прави огромни жертви. Всичко е до групова работа. 

Поддържаш ли конкретна политическа формация в родината? 

Стефани Лалева: Не, в никакъв случай. Смятам, че нито една от политическите формации, които в момента съществуват, не са способни да предложат истинска алтернатива на корупцията и масовото крадене. Някои от тях са се дегизирали като ''алтернатива'', но аз им нямам доверие и смятам, че всички се борят за общата хранилка. Докато няма пълна дигитализация на правителството, пълна прозрачност на управлението и на администрацията в България, няма да повярвам на нито една партия или личност. 

Защо се вълнуваш какво става в България, като си решила преди време да заминеш далече? 

Стефани Лалева: По-рано споменах, че винаги съм се интересувала какво се случва по света. Винаги съм била и винаги ще бъда българка, независимо къде живея. И това да отстоявам гражданската си позиция, е мой дълг като такава. В такива кризисни моменти трябва да сме единни като нация,без значение кой къде е. Разделянето и отчуждението на обществото е типична тактика на едно тоталитарно управление и не бива да позволяваме на властимащите това да се случва, защото те са наясно, че всички заедно сме по-силни от тях.

И още ... 


А мислила ли си да се включиш по-активно в политическия живот на България? И да се върнеш в България? 

Стефани Лалева: Аз винаги гласувам, когато има избори. И разбира се, протестирам, когато не съм доволна. Мисля, че това е доста активно включване, но ако въпросът е дали имам намерения да се занимавам с политика като кариера – не мисля. Което може да е доста разочароващо за някои хора. Но съм сигурна, че има много други млади, които биха искали. И разбира се, че искам да се върна в България, това е най-крайната цел на всичко, което правим сега.

Какви хора се събирате на протестите пред посолството в Лондон? 

Стефани Лалева: Има студенти, деца, млади, на средна възраст и по-възрастни, даже и кучета. Всички ние имаме обща кауза – да се борим за по-добра България.

Какви са исканията ви, освен оставките на правителството и главния прокурор? 

Стефани Лалева: Върховенство на закона и съд за всички хора, които са го престъпили. В частност – хората с власт, които чрез участието си в правителството и прокуратурата от 1989 година насам са заграбили имуществото на българския народ. Реформа на съдебната система в България и в частност – промяна на правомощията на българската прокуратура. Електронно правителство и пълна прозрачност на управлението.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков слезе при вас, протестиращите пред посолството, което предизвика разнопосочни реакции. Това не е ли достойна постъпка? 

Стефани Лалева: Разбира се, че е! Някои хора веднага започнаха със спекулации и лъжи за това какво ни бил казал посланикът… Нека не забравяме, че той е дипломат и като такъв никога не би казал нещо, което да застраши позицията му.

Разбрах, че вече си във връзка с доста българи, които протестират от чужбина? Каква ви е амбицията, да се организирате в един по-голям хъб? Да обменяте идеи? 

Стефани Лалева: Да, с хората, с които досега съм говорила, сме на едно мнение какво трябва да се промени в България и как трябва да стане това. Помагаме си един на друг, даваме си съвети и най-важното – подкрепяме се.

Достатъчно ли е само да се протестира? Или трябва и да се гласува? 

Стефани Лалева: Задължително трябва да се гласува! Избирателната активност в България при предните избори беше отчайващо ниска... Докато не излезем всички до един да гласуваме, много трудно ще променим нещо.

Ти наясно ли си вече кого би подкрепила при следващите избори? 

Стефани Лалева: Времето ще покаже, не искам да взимам прибързани решения. Следя всички политици отблизо и слушам много внимателно какво говорят. Все още съм скептична към всички, особено след като се разрових в миналото им.

 

Протестиращите в Кьолн: Ние сме част от българската демократична общност!