Лица

Вера и Велека – новите гласове на старата песен

Концерт-спектакълът BG Vintage е утре, срещаме ви с две от лицата и гласовете му.

Вера и Велека – новите гласове на старата песен

Дойде времето за BG Vintage – новата колаборация между големия Михаил Йосифов и жената-класа Вера Шандел, която познаваме като част от триото Sentimental Swingers, а и от множеството й джаз и суинг проекти. На 23 май в City Mark Art Center ще се случи концерт-спектакълът, на който възлагаме много надежди за танци и добро настроение. Броени часове преди него се срещаме с Вера Шандел, която ни запознава с едно от новите лица в проекта – певицата Велека.

Как се роди идеята за BG Vintage? Стара мечта ли е това, която чак сега намира път за реализация?

Вера: Така е. Тя се появи преди 2-3 години. Като идея тръгна от Мишо, но в един момент не знаеш кое от кое е тръгнало. Той каза: "Дай да обединим усилия и да продуцираме младите. Аз съм заобиколен от суперталантливи млади музиканти" (негови студенти, защото той е преподавател в Академията). Вече, как тръгнахме с българска музика, не си спомням точно, но идеята е точно такава – от една страна, да можем да предлагаме качествена музика, от друга - да имаме такава формация, че да може двама-трима да отидат да свирят, да може и да се прави голям спектакъл, концерт като този, който предстои. От друга страна, за младите тази платформа е база, на която те могат да стъпят, да продължат да се развиват и да се занимават с музика. 

Тоест това е отворена платформа, няма категоричен списък с участници?

Вера: Не. Към момента сме тръгнали с една група по-млади изпълнители и вероятно следващите една-две години ще сме с тях, но това са неща, които винаги търпят промяна. Може някой да излиза, друг да влиза. Принципно не е затворено, гъвкаво е, желанието е налице, имаме някакъв капацитет, който може да даде подкрепа и тласък. Ако щеш и финансово, защото в началото винаги е необходима някаква инвестиция, която никой не дава. 

Първият концерт ще бъде на 23 май, нали?

Вера: Да, на 23 май в City Mark Art Center – благодарим им, защото те без да знаят за какво става въпрос, ни подкрепиха, всъщност копродуцираме този първи концерт. За нас това е много хубаво, това е една добра зала, с добра акустика, много е градска. Ние правим в момента градска музика – старата музика, и стара градска, и нестара градска като поп.

Думата естрада споменаваме ли я?

Вера: Това си е българска естрада по някакъв начин, но аранжиментите са съвсем нови, тъй като Мишо мина оттам и вече даже не може да им се определи стилът, защото има от всичко вътре и е много танцувално, много е весело. Това, което аз при Мишо много харесвам, е как успява да вкара хумор в аранжимента. Това си е един език и както при всеки език, има начин да се веселиш с него, а Мишо го намира. Има аранжимент на една песен, която както си върви, изведнъж става хоро, после пак си се връща такава, каквато си върви. Но няма да разказвам повече, да дойдат хората, да видят и да чуят.

Това е смисълът на този проект, ние правим мост между поколенията и в музиката, и в аранжиментите, и при самите изпълнители.

Може ли да наричаме това, което ще се случи на 23 май, спектакъл?

Вера: Това си е спектакъл – костюми, грим. Това отличава нещата от едно просто качване на сцена и свирене в клуб. То не пречи и в клуба да е спектакъл, но аз много харесвам красивите неща и мисля, че когато някой изпълнител се качва на сцена, е добре всичко да е пипнато. Изпълнението, енергията, с която ще го направи, разказът, това, което ще предаде самият артист като артист, атмосферата на сцената, декорът, осветлението – всичко е важно. 

Освен хората, които са част от BG Vintage, на сцената е видима и една легенда. 

Вера: Да, ние изпълняваме по някакъв начин легендарни песни. Сега сме се спрели на някои от тях. Велека ще разкаже по-подробно. Ще изпълним една песен на


Йосиф Цанков за луната – "Лунни лъчи". Оригиналният изпълнител е Мими Николова. Това е смисълът на този проект, ние правим мост между поколенията и в музиката, и в аранжиментите, и при самите изпълнители. Мими Николова е актуална и сега, продължава да пее. Тя е изключителна, много активна и това, което ще се случи, е, че ще се качи заедно с Велека и останалите на сцената, ще поеме песента и ще завършат всички заедно.

Велека, ти си част от BG Vintage, един от основните вокали, представи се.

Велека: Казвам се Велека, на 24 години съм, студентка в Музикалната академия, в класа на Алис Боварян, и съм част от BG Vintage. На мен се пада честта да пея най-много за луните, за целувките, за любовта и за хубавото настроение. 

Харесваше ли такава музика, преди проектът да те срещне с тези песни?

Велека: По-скоро покрай проекта. Като избра Мишо песните и ни ги даде, аз знаех две-три. Изобщо не бях чувала по-голямата част, но се влюбих в тях. Много са хубави, много приятно и хубаво настроение, хубави текстове.

За да може младото поколение да се радва на една красива музика. 

Разменяхте ли си плочи помежду си?

Велека: Чак плочи, не. По-скоро Youtube линкове. От плочи, но някой друг се е погрижил. 

Вера: Всъщност вокалистите са трима. Всеки един от тях е по някакъв начин солист. Когато единият е солист, другите са му беквокали. Велека, Ганиела Ганева, която идва по-скоро от рока. Тя ще изпълни една песен, която аз много харесвам. Италианска е оригинално, но с български текст.

Тогава често са се превеждали песни... 

Вера: Да, тогава голяма част от музиката се е превеждала. Ние само тази имаме такава към момента, другите са на български композитори. Та соловата песен на Ганиела е "Неспокойно сърце" – изключителна, текстът също е изключителен. Лили Иванова я е изпълнявала. Много красива песен. Всъщност ние с Мишо и с Елисавета подбирахме репертоара. Елисавета Петрушева е третият човек, който е в ядрото на BG Vintage. Ние сме трима – Мишо, аз и тя. Може да се каже и, че сме коопродукция с Георги от ЯЖ, който отговаря за създаването на всички видеа.

Вие правите и авторска музика?

Вера: И авторска музика, да. Имам една песен... за съжаление, още я нямаме на видео. Мишо създаде тази песен, тя се казва "На моята тераса". Елате, много е приятна, текстът е изключителен. Той написа и текста, и музиката, и аранжимента. Това ще бъде изненада, надявам се и да направим видео – благодарение на Жоро. 

Свърши много работа по промотирането на суинга в България, вече готово ли е това?

Вера: Абсолютно. Да, има суинг култура. Сега ще се опитам да създам една градска култура с мелодична музика. Българска градска музика – нова, стара. За да може младото поколение да се радва на една красива музика. 

Да завършим с гласа на младите. Велека, по какъв начин ще поканиш твоите колеги да дойдат, как им разказваш за събитието?

Велека: Всички вече знаят. Казвам им, че най-накрая се случва нещо – вълнуващо и ново. И всичките сме на една сцена с Мишо, което е изключително приятно. Каним всички млади хора да дойдат да чуят нещо старо, но в същото време ново. Нещо различно, създадено от много цветни хора.