Лица

Виктор Обран, който продължава да бъде кошмарът на ЕС

Унгарският премиер спечели 4-а поредна победа и е най-дълго управлявалият лидер в ЕС

Виктор Обран, който продължава да бъде кошмарът на ЕС

Виктор Орбан
Снимка: Janos Kummer/Getty Images

„Победата ни е толкова голяма, че може да я видите от Луната. Всъщност от Брюксел“. С тези думи преизбраният премиер на Унгария Виктор Обран оповести четвъртата си поредна победа на изборите в неделя. Неговата партия спечели 2/3 от местата в парламента и така Орбан се превърна в най-дълго управлявалият лидер в ЕС – цели 12 г. И продължава да е на власт.

Описван като "кошмарът на Европа", Обран не спира да се опълчва на Брюксел за налаганите правила от ЕС, да не се съобразява със санкциите над Русия, които подписа с неохота, и да не крие добрите си отношения с режима на Путин. Освен това Орбан не обръща внимание на критиките за липса на свобода на пресата и правото в Унгария и за това, че се превръща в диктатор от демократичен тип, пише в свой анализ BBC.

Въпреки спорния му имидж по света, Виктор Орбан е много харесван в родината си. Той е изтъкнат антикомунист след падането на Берлинската стена, но е смятан и за стара крепост на Москва. Унгария и до сега е сред най-крупните потребители на руски газ. След началото на войната в съседна Украйна, Будапеща не само не разреши изпращането на оръжия на  Киев, а и забрани транзитното транспортиране на военни припаси от трети страни през унгарска територия.

Има редица прилики, които анализаторите виждат между Орбан и Путин, особено в качеството им на "силни мъже", каквито в момента в Европа липсват. И двамата пренебрегват Брюксел, политическата опозиция, медиите с неудобните въпроси, ЛГБТИ+ общността.

Разбира се, Орбан не е Путин, пише BBC в своя коментар за изборните резултати в Унгария. Но ето още прилики -

Продължава на следващата страница...


повечето държавни и частни медии в Унгария през последните 12 г. са управлявани от лица, приближени на Орбан. Също такива персони са на ключови институции в страната, в бизнеса, в академичните среди, медиите и неправителствените организации.

Тази система на покровителство роди елитен клас от консервативни приятели в Унгария. Критиците ги наричат ​​"Олигарсите на Орбан". Заради това сред унгарците има схващането, че войната е предизвикана от Украйна. И темата, неизбежно, доминираше в предизборната кампания на Орбан. А той умело си придаде вид на миротворец и пазител на консервативните семейни ценности.

Орбан е единственият лидер от ЕС, който открито критикува украинския президент.

Отношението на Орбан към Украйна е неудобно за съюзниците от ЕС и НАТО. И докато Унгария става все по-политически изолирана, Орбан успя да отблъсне и най-близкия си съюзник в ЕС - Полша. Варшава е една от най-ярките западни сили, противопоставящи се на Русия.

И все пак, Орбан е най-дълго управлявалият лидер в ЕС. Той знае как работят нещата. Нито НАТО, нито ЕС ще искат да го изгонят, пише в коментара на BBC. 

Западът има за цел да представи единен фронт, когато се изправи срещу Владимир Путин. А с новата си изборна победа Виктор Орбан ще остане непредвидим трън в очите им още известно време.