Лица

Юлия Навалная: Не се страхувам, ще продължа делото на Алексей

"Призовавам ви да застанете редом с мен. Няма нищо срамно в това да направиш малко. Срамно е да не правиш нищо. Срамно е да им позволиш да те плашат.

"Не се страхувам. Не се страхувайте и вие".

"Призовавам ви да застанете редом с мен", казва тя. "Да споделим не само скръбта и безкрайната болка, която ни е обгърнала и не иска да ни пусне. Също така ви моля да споделите яростта и омразата към онези, които се осмелиха да убият нашето бъдеще. Говоря ви с думите на Алексей, в които вярвам истински. Няма нищо срамно в това да направиш малко. Срамно е да не правиш нищо. Срамно е да им позволиш да те плашат", призовава съпругата на Алексей Навални - Юлия, във видео, в което казва, че ще продължи да се бори за мечтата на Навални, в която вярва - "свободна, мирна и щастлива Русия".  

Тя казва, че ще продължи делото му и обвинява Владимир Путин за смъртта му: 

"Друг човек трябва да е тук вместо мен. Но този човек беше убит от Владимир Путин. Преди три дни Владимир Путин уби моя мъж Алексей Навални. Путин уби бащата на моите деца. Путин ми отне най-скъпото. Най-близкия и най-любимия ми човек. Но той го отне и от вас. Някъде в колония отвъд Полярния кръг, във вечната зима, Путин уби не само човека Алексей Навални. Путин искаше да убие заедно с него и нашата надежда, нашата свобода, нашето бъдеще." 

Тя разказва още, че в трите години, в които прекара в руски наказателни колонии, той е бил и измъчван, подлаган на глад и държан постоянно в изолация в нечовешки условия и посочва, че заедно с разследващият екип на Навални ще разкрият всичко, свързано със смъртта му. В петък Русия съобщи за смъртта на Навални, а ден по-късно екипът на опозиционера потвърди информацията.   

Вдовицата на опозиционния лидер призова руската опозиция да се обедини за свалянето на руския президент Владимир Путин.

 "Главното, което можем да направим за Алексей и за себе си, е да продължим да се борим - повече, по-отчаяно и по-яростно от преди. Знам, че ви се струва, че е невъзможно, трябва да е повече. Трябва да се съберем всички в един силен юмрук и да ударим по този безумен режим, по Путин, по неговите приятели, по бандитите с пагони, по "готвачите" и убийците, осакатили нашата страна", казва още Навалная.

Въпреки опасността за живота му, отравянето с новичок, трудното възстановяване, задържането му и годините, които той прекара в руски затвори, тя не спира да го подкрепя дори за трудното решение да се върне в Русия и опасността за живота му. В интервю за руското издание на сп. Harper’s Bazaar преди три години Юлия казва, че не е жертва и няма отстъпи:  

„Аз не съм жертва. Харесвам работата на Алексей и смятам това за правилно. Понякога е малко страшно, особено след август ( бел.ред: той изпада в кома след отравянето през 2020 г.). Но той не отстъпва, няма да го направя и аз."  

"Обичам те", написа тя малко след като беше обявена смъртта му и публикува в Instagram, на която са двамата.  

По-рано стана ясно, че последната публикация на Алексей Навални в социалните мрежи е била направена в Telegram в сряда (14 февруари) и е била посветена на Юлия за Деня на влюбените.

Скъпа, с теб всичко е като песен. Сред нас има градове, летящи светлини на летищата, сини виелици и хиляди километри. Но чувствам, че си близо всяка секунда и те обичам все повече и повече“.

Юлия и Алексей се запознават през 1998 г. на почивка в Турция, а две години по-късно сключват брак. Имат две деца – Дария и Захар.