Любов и други бедствия

5 неща, които да спрем да романтизираме

От токсичните връзки, до най-доброто място за живеене...

5 неща, които да спрем да романтизираме

Пето Авеню в Ню Йорк
Снимка: Pixabay

Хората имаме способността да романтизираме всевъзможни неща, дори такива, в които очевидно няма нищо красиво и романтично. Особено когато стане въпрос за любов. И това невинаги е добре, защото често свърша с разбити сърца, неоправдани очаквания и среща с грозната действителност, която не сме искали да видим.

Често очакваме перфектната връзка или принца на бял кон, но такива понятия не съществуват на практика. Други преследват американската мечта, докато не разберат, че това е илюзия.

Ето и пет неща, които е крайно време да спрем да романтизираме.

Токсични връзки

Романтизирането на токсични връзки винаги е иклюзително вредно. Важно е да разпознавате и да се справяте с нездравословното поведение, вместо да го превъзнасяте. Осъзнаването, че токсичността не е признак на любов, а по-скоро разрушителна сила, е от решаващо значение за личното благосъстояние. Ако не се чувстваме добре в една връзка, нямаме място в нея. Безсмислено е да се надяваме той/тя да се промени или нещата магически да станат по-добри. Това няма да стане. Някои хора просто не си пасват и не си влияят добре чисто енергийно. Бягайте! 

5 неща, които да спрем да романтизираме

Проблемите с психичното здраве  

Романтизирането на проблемите с психичното здраве може да увековечи вредните стереотипи и да омаловажи истинските предизвикателства, пред които са изправени хората. От съществено значение е да подхождаме към психичното здраве със съпричастност и разбиране, като търсим помощ, когато е необходимо, вместо да възхваляваме страданието, чувствайки се като герои от велик филм. Не, това не е филм и никой няма да пророни сълза накрая. Просто ще си страдаме и няма да осъществим пълния си потенциал, за което в крайна сметка сме тук, на тази земя. 

5 неща, които да спрем да романтизираме

Има още...


Нездравословни идеали за красота

Обществото често насърчава нереалистични стандарти за красота. Романтизирането на определен тип външен вид може да доведе до ниско самочувствие и дори психички проблеми и самоубийство. Не са малко случаите, в които момичета и жени прибягват до какво ли не, за да постигнат “съвършения” външен вид и да се впишат в дадена тенденция. Възприемането на различни дефиниции за красота и признаването на стойността на собствените качества е от решаващо значение, за да се чувстваме добре и да бъдем себе си. Няма нищо романтично в това да се съсипем, за да приличаме на някого.

5 неща, които да спрем да романтизираме

Претоварване и прегаряне

Романтизирането на културата на „бързане“ и постоянното претоварване могат да имат тежки последици за психическото и физическото здраве. Важно е да осъзнаем, че не сме супермени или супержени, а просто хора и се нуждаем от почивка. Няма нищо лошо в това просто да спрем и да не правим нищо. Не, това не е загуба на време и няма да изостанем в развитието си, ако си починем. Напротив, ще презаредим и ще можем да се върнем с пълни сили на борда. Важно е да дадем приоритет на баланса между професионалния и личния живот, грижата за себе си и цялостното благосъстояние, вместо да възхваляваме изтощението и прегарянето като символ на успех. 

5 неща, които да спрем да романтизираме

Идеалното място за живеене

Онова, което ни се представя в социалните мрежи като перфектно място за живеене, е напълно погрешно. Със сигурност сте се убедили сами, когато сте посетили дадено място, за което много сте копнели, а се е оказало не чак толкова съвършено. Няма идеално място за живеене. Всеки град и държава си имат своите предимства и недостатъци. Излишно е да прекарваме целия си живот в романтизиране на Ню Йорк, Лондон или който и да е друг град, представяйки си, че там ще водим иделания живот. Не, животът няма да е идеален никъде, навсякъде ще има трудности. Ако толкова искаме да живеем някъде, но все още не сме посетили мястото, най-добре е да се уверим сами с очите си, съвсем реалистично е мястото да се окаже не за нас.

Единственият начин да разберем къде принадлежим, е да излезем и да проучим. Отлетете до този град, за който винаги сте мечтали, вдишайте въздуха, влезте в магазините, срещнете се с хората и се разходете по тротоарите. Тогава ще разберете къде ви е мястото. 

5 неща, които да спрем да романтизираме