Любов и други бедствия

6 градски хобита по джоба на всеки

"А ти какво правиш през свободното си време?"

6 градски хобита по джоба на всеки

Снимка: Kaboompics

Наскоро видях свободно време пред себе си – само за мен. Бях свършила работа, нямах задачи или уговорки, само няколко часа от следобеда и вечерта, които да прекарам, както пожелая. И тогава осъзнах нещо, което ме стресна – нямаше какво да правя. От години насам в свободното си време единствено следях сериали, четях книги и излизах с приятели, но никое от тези неща не беше хоби, нещо, което да спомена, когато някой нов човек ме попита: "Е, а през свободното си време какво правиш?"

Аз вярвам, че човек трябва да има любими занимания, с които не просто да разпуска след работа, но и да потъва изцяло в тях, забравяйки да погледне часовника. В градски условия това обаче е малко трудно. Хобито ни трябва да е едновременно практично (да не изисква да пътуваме далеч всеки ден) и да не тежи на бюджета ни. Преди обичах ездата, но това е скъпо занимание; обичам да пътувам, но не мога да си стегна багажа по всяко време... и т.н. Има обаче неща, които можем да правим от комфорта на апартамента си.

Градинарство

Не е нужно да имаме цяла градина, за да отглеждаме цветя у дома... или интересни екзотични растения. Можем да си направим малка градина от билки и подправки, която да запали страстта ни към готвенето, или пък да се посветим на това да превърнем терасата си в райско кътче. 

Спорт

Хубавото на дигиталната ера е, че ни трябва единствено качествена постелка, за да спортуваме у дома с безплатни клипчета в някой сайт като YouTube или да свалим наистина добро приложение по наш избор. YouTube действително е пълен с канали за йога, пилатес, аеробика, зумба, латино танци и какво ли още не. От телефона си пък можем да изтеглим приложения, които – срещу скромна сума в сравнение с картата за фитнес – да ни предложат тренировки, в които ще се влюбим.

Чужд език

Ако винаги сте искали да научите френски, не е нужно да се записвате на уроци. Не е нужно дори да излизате от вкъщи. Има онлайн платформи, които не просто правят ученето на нов език лесно и достъпно, но и ни позволяват да надникнем в любима за нас култура. Следващия път, когато посетите Франция, ще можете да си купите багета на езика на местните, а това е постижение, за което дълго ще разказвате. 

Има още...  


Сладкарство

Колко хубаво би било да се научите да печете любимите си сладкиши от детството или да зарадвате приятелите си, когато ви поканят на гости, с домашни бисквити. Сладкарството може да се превърне в истинска страст – да се сдобиете с всички необходими прибори, съдове и формички, да си направите собствен тефтер с рецепти... а може би някой ден дори да публикувате собствена книга – човек никога не знае... 

Дневници 

Да си водите дневник, само по себе си може да бъде хоби. Явления като bullet journal и scropbooking ни позволяват да отприщим творческата си страна като създадем нещо уникално, което да ни връща спомени или дори да се превърне в любим подарък за хората, които обичаме.  

Правене на бижута

Практично хоби, което изисква малка инвестиция, но пък предлага огромно поле за развитие. Правенето на бижута предлага предизвикателство, а също и възможност да превърнем хобито си в доходоносно занимание. Дори и само да изразим индивидуалния си стил чрез бижутата, които създаваме, това ще е достатъчно удовлетворително и ще предложи нови теми за разговор при запознанство – човекът срещу вас със сигурност ще забележи уникалното бижу, което носите. 

 

Хобито ни може да бъде професия